– Vi delas av en ocean, men förenas av ett gemensamt arv, säger vicepresident Mike Pence och lovar fortsatt samarbete med EU.

Budskapet var tydligt och upprepades gång på gång när den nye amerikanske vicepresidenten hälsade på i Bryssel på måndagen.

– I dag har jag privilegiet att å president Trumps vägnar uttala USA:s starka engagemang för ett fortsatt samarbete och partnerskap med EU. Oavsett vilka åsiktsskillnader vi har så delar våra två kontinenter samma arv, värderingar och inte minst samma mål: att arbeta för fred och välstånd genom frihet, demokrati och rättssamhällen, sade Mike Pence efter att ha träffat EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk.

Nya vägar i öst?

Pence var uppenbart ute efter att lugna de EU-vänner som oroat sig över president Donald Trumps hyllande av Storbritanniens kommande utträde och tal om närmande till Ryssland.

Vicepresidenten gjorde i stället klart att linjen mot öst ligger tämligen fast.

– Med tanke på Rysslands försök att rita om gränser med våld kommer vi fortsatt att stödja ansträngningarna i Polen och de baltiska länderna via Natos utökade närvaro. Och vad gäller Ukraina kommer USA fortsatt att hålla Ryssland ansvarigt, sade Pence – som ändå flaggade för att bättre kontakter sökes med Moskva.

– Vi kommer också att söka efter nya vägar för att nå en ny gemensam grund med Ryssland, vilket president Trump tror är möjligt, sade vicepresidenten.

"Lovar gott"

För EU:s del var Donald Tusk klart nöjd.

– I dag hörde jag ord som lovar gott inför framtiden. Vi räknar som alltid med att USA stöder ett enat Europa. Världen skulle vara en mycket sämre plats om Europa var oenigt, sade Tusk.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade inför sin Pence-träff att han tror att "USA behöver ett starkt enat EU".

– Vi har varit partner under många decennier och den globala stabiliteten bygger i mycket på den goda relationen mellan USA och EU, sade Juncker.

Stöder fri press?

Den amerikanske vicepresidenten gjorde samtidigt återigen klart att landet förväntar sig att övriga Nato-länder ökar sina försvarsbudgetar.

Och så fastslog han att både han och Donald Trump gillar fri press – om än med en viss brasklapp.

– Presidenten och jag stöder en fri och oberoende press, men ni kan vara säkra på att vi kommer att fortsätta att säga till när medierna spelar alltför fort och fel med fakta. Då kommer presidenten att vända sig direkt till det amerikanska folket för att reda ut det, sade Mike Pence i Bryssel.