Konsttestarna är ett projekt som bjuder tre årskullar med åttondeklassare på konstupplevelser. Ett konstevenemang ordnas i elevernas närmiljö och ett i huvudstadsregionen. Suomen kulttuurirahasto och Svenska kulturfonden bekostar alla resor och inträden för elever och lärare.

– Inbjudan har gått till alla skolor med årskurs 7-9 i Finland. Nu gäller det för skolorna att anmäla sig till projektet senast den 15 mars, säger Sonja Ollas-Airinen, ombudsman på Svenska kulturfonden.

Bokning och planering av besök och transporter sköts av projektet Konsttestarna. Av hela projektets budget på cirka 20 miljoner euro går drygt hälften till resekostnader. Transporterna ordnas med tåg, buss eller flyg.

Före Konsttestar-besöket får eleverna information om evenemanget de ska delta i, om konstnärerna och om konstformen.

Under själva besöket ligger fokus dels på konsten, dels på hur ett konstverk skapas och hur det är att jobba som konstnär.

– Vi vill veta hur ungdomarna upplever konsten och hela besöket. Genom att ladda ned en applikation i sina mobiltelefoner kan alla åttondeklassare bli konstkritiker för en dag. Dessutom publiceras elevernas konstkritik i realtid på webben, säger Ollas-Airinen.