Det här skriver lutherska kyrkan i ett pressmeddelande.

Den nya äktenskapslagen som träder i kraft den 1 mars innebär inte att kyrklig vigsel är möjlig för homosexuella. Inom kyrkan finns olika åsikter om kyrkan ska ändra sin äktenskapssyn till att omfatta även homosexuella, och därför är den allmänna uppfattningen att det kommer att ta flera år innan kyrklig vigsel för samkönade kan bli aktuell. Redan beslutsprocessen tar sin tid. Det är kyrkans högsta beslutande organ kyrkomötet som tar beslut i frågan. Frågan är av den digniteten att det krävs två behandlingar och beslutet ska omfattas av tre fjärdedelar av ombuden.

För tillfället pågår en utredning om vad den nya äktenskapslagen innebär för den lutherska kyrkan och vilka alternativ som finns. Ett alternativ som också har övervägts är att kyrkan avsäger sig vigselrätten. Utredningen blir klar i oktober och behandlas i kyrkomötet i maj 2018.

När lagen träder i kraft nästa vecka kan en präst eller annan församlingsanställd be tillsammans med och för ett par som ingått borgerligt äktenskap. Det här kan också göras i en gudstjänst i kyrkan.

Lutherska kyrkan förväntar sig att praxisen kommer att variera från församling till församling och präst till präst när det gäller deltagande i bröllopsfester och förbönstillfälen. Församlingarna besluter självständigt om uthyrning av kyrkan och övriga församlingslokaler.

Flera präster har redan meddelat att de kommer att viga samkönade par och de äktenskapen kommer att vara lagliga och det blir inte några följder för det par vigts till äktenskap. Däremot kan det bli följder för prästen i fråga, och de eventuella följderna behandlas av domkapitlet i stiftet församlingen hör till.

Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har cirka 4 miljoner medlemmar och är landets största religionssamfund.