– Vår relation genomgår inte sitt bästa läge, säger Sergej Lavrov efter mötet med Margot Wallström.

Nästan en timme försenade dyker Sergej Lavrov och Margot Wallström upp på presskonferensen. Förseningen ska ha berott på att diskussionen om Ukraina och Krim dragit ut på tiden. De båda har haft helt olika bild av läget där – och ska ha haft "tydliga ståndpunkter".

– Vi har haft mycket bra överläggningar, inleder Lavrov ändå.

"Öppenhjärtigt"

Margot Wallström kallar diskussionerna för "raka och öppenhjärtiga", vilket på diplomatspråk också kan betyda tuffa diskussioner, oenighet och att ingen tänker ändra uppfattning.

– Vår relation genomgår just nu inte sitt bästa läge, men eftersom oenigheterna är väl kända behöver jag inte gå in på dem. Men vi konstaterade att de här oenigheterna inte behöver störa oss, säger den ryska utrikesministern.

De rysk-svenska relationerna har varit iskalla sedan den ryska interventionen i Ukraina 2014 och annekteringen av Krim. Sverige fördömer, i likhet med resten av EU, det ryska agerandet. Rysslands bild av saken är helt annorlunda – de ingrep mot en väpnad statskupp i Kiev och har försvarat ryska intressen.

– Vi har olika uppfattningar i frågor som Ukraina och Krim, och jag uppskattar att vi kan diskutera det rakt och ärligt grannar emellan, säger Wallström.

Frostigt

Mötet mellan Lavrov och Wallström ses som ett tillfälle att tina upp den frostiga stämningen och båda pratar om vikten av bilateralt samarbete. Det är dock ingen varm stämning som förmedlas från podiet där de sitter. Lavrov tittar knappt på Wallström och han lägger beslag på det mesta av tiden genom att prata själv.

– Vi har aldrig sagt att Sverige är skyldigt till de dåliga relationerna mellan våra länder. Vi har bara konstaterat att det är så, säger Lavrov som hävdar att Ryssland alltid varit berett att återgå till bilateralt samarbete.

Att Sverige nu söker kontakt uppfattar han som att man vill "värna nationella intressen".

– Den andra faktorn är att länder insett att de värderingar som propageras av den ukrainska regeringen inte är något att offra internationella intressen för, säger han.

Wallström betonar dock att Sveriges linje vad gäller Ukraina ligger fast.

– Vi har diskuterat europeisk säkerhetsordning och hur det påverkas av Rysslands agerande gentemot Ukraina. Vi stödjer till fullo EU:s politik gentemot Ryssland, säger Wallström.

Balansgång

I förra veckans utrikesdeklaration gick Margot Wallström balansgång gentemot Ryssland. Å ena sidan kallade hon Rysslands agerande – i form av militära handlingar, desinformation och påverkansoperationer – för aggressivt och spänningsskapande. Å andra sidan efterlyste hon politisk dialog och en "bred ansats" i relationen.

Senare i dag ska Margot Wallström även träffa representanter för flera olika människorättsorganisationer, däribland Memorial samt Center Anna, som jobbar mot våld i hemmet och driver många kriscentra i Ryssland.