Han hänvisade också till justitiekansler Jaakko Jonkkas tal i riksdagen förra veckan, där Jonkka sade att olika brister och rättelseförslag lämnats oåtgärdade under hela hans karriär.

Sipilä gav riksdagen sin upplysning om regeringens lagberedning på tisdagen. Han föreslog att man överväger att låta riksdagsledamöter och ministrar gå en skräddarsydd kurs i lagberedning i början av varje regeringsperiod.

– Säkerställandet av en högklassig lagstiftning förutsätter att vi – regeringen och riksdagen – handlar tillsammans, sade Sipilä.

Sipilä försvarade också regeringen mot kritiken för att den tagit tillbaka förslag och olika planer. Enligt honom har regeringen lagt fram över 400 förslag.

– Av dem har hittills tre tagits tillbaka och cirka 380 svar från riksdagen har godkänts. De återtagna lagförslagen är alltså färre än i samma skede under förra valperioden.

Lagberedningen blev en het potatis strax före jul efter att justitiekanslern Jaakko Jonkka kritiserat regeringen i en intervju för Helsingin Sanomat. Jonkka sade då att regeringen lagt fram exceptionellt många lagförslag som varit problematiska med tanke på grundlagen.

Även riksdagens grundlagsutskott har fäst uppmärksamhet vid problemen.

SDP vill ha justitieminister på heltid

Det största oppositionspartiet SDP krävde att det tillsätts en justitieminister på heltid. För tillfället är Jari Lindström (Sannf) både arbets- och justitieminister. Ville Skinnari, som höll SDP:s gruppanförande, beskyllde inte Lindström för problemen i lagberedningen utan Sipilä för att ha dragit ner antalet ministrar.

Skinnari krävde också att lagberedningen ges tillräckligt med tid och att den politiska styrningen begränsas.

SFP vill återinföra kommittéarbete i lagberedningen

Både Svenska folkpartiet och Centern föreslår att kommittéarbete återinförs i lagberedningen då det gäller samhälleligt viktiga och vittgående projekt. Kommittéarbete går ut på att höra många olika experter och referensgrupper.

Svenska riksdagsgruppen medger att kommittéarbetet kan vara långsamt och stelt men anser att ett grundligt arbete är en god och säker egenskap då det gäller lagberedning.
Bägge partier anser att kommittéarbetet förutsätter en omsorgsfull förhandsutredning i varje enskilt fall. För SFP är det viktigt att lagförslags konsekvenser för jämställdhet, ekonomi och språk tillsammans med andra betydande följder bedöms ordentligt redan i ett tidigt skede av beredningen.

Även SDP meddelade sig vara berett att återgå till kommittéarbetet.

Kommun- och reformminister Anu Vehviläinen (C) säger att hon för ett år sedan tillsatte en arbetsgrupp med uppgift att bland annat fundera på det parlamentariska kommittéarbetet. Vad gruppen kommit fram till presenteras i slutet av mars. Vehviläinen säger dock att det kan hända att kommittéarbetet inte kan ha samma roll i beredningen som det hade förr.