Sipilä påminner om att den så kallade Finlandsmodellen spikades under förhandlingarna om konkurrenskraftspaketet.

– Håll fast vi det vi kommit överens om. Det är ett helt berättigat krav som ställs på regeringen, och nu ställer jag det samma kravet på andra, säger Sipilä.

Han vill veta om den oroliga stämningen på arbetsmarknaden beror på något utöver Finlands näringsliv EK:s beslut att säga upp avtal med löntagarnas centralorganisationer.

– I första hand vill jag höra parterna för att förstå vad det här handlar om. Den här omläggningen har ju varit känd sedan länge. Jag vill veta om det framkommit något nytt vi inte kände till i fjol.

Sipilä säger att han förstår oron inom branscher där frågor avtalats endast på centralorganisationsnivå och där samma saker inte finns med i de branschvisa avtalen.

– I sådana fall är oron är befogad, men jag har förstått att frågorna som centralorganisationerna enats om har tagits med i branschvisa avtal. Om det inte är fallet får jag säkert höra om det på onsdag.

Finlandsmodellen spelar en roll för vilket genomslag konkurrenskraftspaketets skattesänkande verkningar får. Sipilä tror ändå inte att regeringen behöver fundera på att höjs skatterna igen.

Sipilä ska träffa arbetsmarknadsrepresentanter vid ekonomiska rådets möte på onsdag.