Broar behöver byggas för att öka förståelsen, anser Fatemeh Seydalzadeh som arbetar med att undervisa många av kvinnorna.

I Spånga ligger Blå Vägen, en verksamhet som arbetar mycket med olika integrationsåtgärder. Här går många med olika bakgrunder, och från många olika länder och olika kulturer. På Fatemeh Seydalzadehs lektion var det flera kvinnor som luftade sin oro dagen efter upploppet.

– Vi hade pratat om att vi skulle gå och fika så att kvinnorna skulle synas på kaféerna i Rinkeby. De vågade inte. Hörde du inte vad som hände? frågade de. Då började de själva berätta, säger hon till TT.

– De är rädda för att de skulle bli igenkända. Det är ju bekantas barn. Många gånger möts de av fientlighet, för man tycker inte att någon ska lägga sig i hur man uppfostrar andras barn. Det finns också vissa gator och adresser som många av våra kvinnor inte går på, berättar Britta Lundberg, platschef på Blå Vägen.

Behöver hjälp

Ingen av kvinnorna vill ställa upp med namn eller bild. Inte heller en som är anställd av Blå Vägen. Hon beskrivs som en förebild för många av kvinnorna, en engagerad tonårsmamma som själv bor i närområdet, och som brukar nattvandra.

– Det är inte okej vad som händer. Det är skrämmande och man blir rädd. Var är deras föräldrar? Jag har själv barn, jag vet vad problemet är. Ungdomarna behöver hjälp, de måste gå klart skolan eller börja jobba, säger hon till TT.

Polis öppnade eld

Upploppet i Rinkeby började i samband med att polisen skulle gripa en person. Bilar sattes i brand, butiker plundrades och stenar kastades mot polisen som svarade med att öppna eld. Efter upploppet har polisen meddelat att man kommer att öka bemanningen så länge det krävs för att skapa ordning och trygghet.

Enligt Fatemeh Seydalzadeh är den viktiga åtgärden att bygga broar för att öka förståelsen. Det är varken polisen, kommunen, föräldrarna eller skolans ansvar. Det är allas ansvar, framhåller hon.

– Vilka är de här ungdomarna? De är inga utomjordingar, utan de är ju våra barn, mina grannars barn. Vi måste flytta fokus. Det är dags att gå vidare och se hur vi ska lösa det här, säger Fatemeh Seydalzadeh.

– I det här landet finns det regelverk, man får protestera genom lagliga vägar. Kasta stenar, den tiden är förbi.

Positiva signaler

De absolut viktigaste frågorna, förutom polisens insatser, är arbetsmarknad och skola, enligt Mia Päärni (S), ordförande för stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista. Det ligger dock inte på stadsdelsnämndens bord. Där ligger i stället fokus på sociala insatser, fältassistenter och inom fritidsverksamhet.

– Det finns mycket bra och engagerad personal. Det är insatser som pågår för att människor ska lyckas lämna ett kriminellt liv. Vi jobbar med att öka samhällets och kommunens närvaro som under många år har försvunnit, säger hon.