Enligt HNS har Tölö sjukhus i Helsingfors, Jorv i Esbo och Pejas i Vanda ungefär dubbelt så många patienter med vrist-, höft och handledsfrakturer som vanligt. På till exempel Pejas har man tagit in extra personal för att ta hand om patientanstormningen.

I Tölö var måndagen en av de livligaste dagarna i sjukhusets moderna historia. Bara på ortopediavdelningen tog man in 30 nya traumapatienter för operation. På tisdagen var situationen nästan densamma.

Eero Hirvensalo, ansvarig överläkare vid HNS, delar grovt in halkpatienterna i tre grupper: de som tar sig till och från jobbet, hundrastarna och de som vill motionera trots halkan. Han uppmanar alla att vara mycket försiktiga när de stiger ut genom dörren och att fundera på om det alls är nödvändigt att gå ut just.

Esbo meddelade att staden delar ut gratis halkskydd till invånare som fyllt 65 år, så länge som det parti man beställt denna vinter räcker till. De delas ut bland annat på Esbo stads servicecentraler fram till den 10 mars.

Meteorologiska institutet rapporterar om halka i synnerhet i Nyland, Satakunta, Birkaland, Tavastland och kustområdet i Kymmenedalen.