Från och med den 19 juni förbättrar VR tågtrafiken i Österbotten. Det är särskilt fler kvällsturer som tågpassagerarna har önskat sig och nu svarar VR på behovet.

– Fjolåret innebar stora förändringar, vi sänkte biljettpriserna och satsade på snabbare tågförbindelser på flera sträckor. Vi har noggrant analyserat kundernas önskemål och lägger in fler tågturer på de mest populära sträckorna, säger Maisa Romanainen, direktör för VR:s passagerartrafik.

En av förbindelserna som förbättras är rutten mellan Uleåborg och Helsingfors. Det här påverkar också trafiken till Karleby och Bennäs. Det läggs in en extra morgontur från Uleåborg till Helsingfors, och tåget stannar i både Karleby och Bennäs. Det läggs också in en eftermiddagstur från Tammerfors till Uleåborg som startar klockan 15 på vardagar.

Mellan Vasa och Seinäjoki sätter VR in fler tågturer på vardagar och söndagar. Ett tåg startar strax efter klockan 12 från Seinäjoki mot Vasa medan en ny tågtur startar från Vasa strax före klockan 14. Två tågturer läggs in mot eftermiddagen och kvällen. En tågtur går mellan Seinäjoki och Vasa klockan 15 och från Vasa cirka klockan 17. Tåget från Vasa fortsätter direkt till Tammerfors.

Förbindelsebussarna mellan Vasa och Seinäjoki som tjänar mindre orter fortsätter som normalt.

Nytt i den österbottniska tågtrafiken är en ny station för sommarens trafik som öppnar i Härmä den 19 juni. Fyra till sex tågturer stannar dagligen på stationen fram till den 13 augusti. Stationen ligger på gångavstånd från Power Park.

VR förbättrar också möjligheterna att ta tåget till flyget. Nattågens tidtabeller förbättras både tidigt på morgonen och sent på kvällen för att bättre passa in med avgående flyg vid Helsingfors-Vanda flygplats. Man kommer enkelt från runt om i landet till flygplatsen med en enda tågbiljett utan tilläggsavgift. Tågbytet sker antingen i Böle eller i Dickursby, varifrån man kommer till flygplatsen via ringbanan.

VR:s tidtabeller för juni publiceras den 21 april och samtidigt kommer också biljetterna till försäljning.