Johanna Boholm är Ålands kandidat till priset och hon nomineras för boken "Jag är Ellen" som är utgiven på Schildts & Söderströms 2016. Boholm är född 1976 i Kronoby men bor på Åland sedan år 2004. Hon debuterade med "Bygdebok" år 2013 och också den nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2014.

– Det känns förstås jätteroligt. Även om min förra bok också var nominerad så känns detta oväntat. Att få synlighet i övriga Norden är ju bara det en vinst i sig, säger Boholm som för tillfället firar sportlov i svenska fjällen.

Tomas Mikael Bäck, född i Vasa, är nominerad med diktsamlingen "De tysta gatorna" som är utgiven på Schildts & Söderströms 2016. Bäck bor i Helsingfors, men är född i Vasa 1946.

Zoom

Tomas Mikael Bäck. Foto: Arkiv/Fredrik Bäck



Han debuterade 1972 med verket "Andhämtning". Finlands andra kandidat är Laura Lindstedt med romanen Oneiron som är utgiven på Teos 2015. Hon fick Finlandiapriset 2015 och kommer att medverka på Vasa Littfest i mars.

Bäck är mycket hedrad över nomineringen till Nordiska Rådets litteraturpris. Han tror nog att folk läser poesi även om den sällan uppmärksammas på samma sätt som prosa. Därför är han glad över att även lyriken nomineras.

– Men eftersom Katarina Frostenson, en poet som skriver på svenska, fick priset 2016 hyser jag inga stora förhoppningar om att en svensk poet ska få priset i år igen.

– Direkt jag kommer till Österbotten börjar jag skriva. Vasa inspirerar mig, säger han. 

Pristagaren offentliggörs och priset delas ut i Finlandiahuset i november i samband med Nordiska rådets session.
Nordiska rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962. Kjell Westö fick priset år 2014.