Suomen Kuvalehti borde ha hört Yles ansvariga chefredaktör Atte Jääskeläinen innan den publicerade sin nyhet om statsminister Juha Sipilä (C) och Yle, skriver Opinionsnämnden för massmedier i sitt beslut.

ONM konstaterar att nyheten gav Jääskeläinen mycket negativ publicitet, något som förutsätter att föremålet för kritiken ska få uttala sig samtidigt.

Enligt ONM:s motiveringar var nyheten av samhällelig betydelse, vilket innebär att den fick publiceras i snabb takt. Att ge ut nyheten mitt i natten var ändå inte så samhälleligt viktigt att det skulle ha rättfärdigat en avvikelse från reglerna om att höra den andra parten.

Yle gjorde rätt

Yle däremot friades av ONM för sin nyhet om Sipilä och Terrafame.

Yles nyhet handlade om kopplingar mellan Sipilä och företaget Katera Steel, som levererar materiel till gruvbolaget Terrafame. Statsministern intervjuades inte i nyheten.
ONM slår fast att nyheten visserligen gav Sipilä negativ publicitet, men inte mycket negativ sådan. Dessutom citerade Yle kommentarer som Sipilä gett ett annat medium.
ONM fattade beslutet med rösterna 11–1. En medlem röstade blankt.

Många klagomål om Sipilä

Sipilä tänker inte kommentera ONM:s beslut eftersom det finns obehandlade klagomål mot honom hos Justitiekanslern. Sipilä är inte part i fallen som ONM behandlade.
Statsministern har heller ännu inte bekantat sig med motiveringarna i ONM:s beslut.
Justitiekanslern och riksdagens justitieombudsman har tagit emot flera klagomål om Sipiläs agerande kring Terrafame-rapporteringen.