Experter på Migri gjorde en resa till Italien för att samla information i januari. Under resan utredde de möjligheterna till hjälp för människohandelsoffer från Nigeria som avvisas från Finland till Italien. Det visade sig att möjligheterna är slumpmässiga och varierar enligt region.

Resan för att samla information fick sin början från diskrimineringsombudsmannens rapport förra hösten om nigerianska offer för människohandel. I rapporten kritiserades Migri bland annat för att verket inte i tillräckligt hög grad beaktar risken för att dessa människor på nytt faller offer.

Diskrimineringsombudsmannen Kirsi Pimiä säger att det är bra att Migri gjorde resan.

– Det är ju så det ska vara, att myndigheten genast reagerar på oroväckande information och själv tar reda på om den stämmer. Det är bra att Migri nu överväger besuten noggrannare, eftersom det inte finns några garantier för att offret får den hjälp hen behöver i Italien.

Bristande informationsgång

Migri säger att en person som i Finland omfattas av nätverket för offer för människohandel inte kan flyttas direkt in i det motsvarande italienska systemet. Då ett offer avvisas till Italien är det möjligt att hjälpen uteblir helt, i vissa fall på grund av bristande informationsgång, i vissa fall därför att hjälp helt enkelt inte finns tillgänglig.

Under de senaste par åren har hundratusentals asylsökande och migranter anlänt till Italien och det stora antalet har samtidigt gjort att hjälpnätverket för människohandelsoffer belastats rejält.

Ett exempel är de över 15 000 nigerianska kvinnor och flickor som anlänt till Italien de senaste åren. De löper stor risk att falla offer för människohandel, säger Migri, eftersom nästan alla av dem har en kontakt i Italien som gör att de kan falla in i prostitution, trots att en del av dem tror att de ska få jobb som barnflicka eller städare.

I Finland är nigerianska kvinnor som blir sexuellt utnyttjade den största gruppen i hjälpnätverket för offer för människohandel. I slutet av fjolåret omfattade systemet 50 kvinnor från Nigeria.