De estniska politikerna vill införa en höjning på 70 procent i juli, men projektet är nu i motvind.

Estlands justitiekansler meddelade nyligen att höjningen strider mot grundlagen och uppmanade att låta parlamentet titta på saken på nytt. Olvis vd Lasse Aho säger till FNB att det kan vara möjligt att höjningen återtas eller ändras.

– Jag känner inte till en enda marknad där man skulle ha planerat en accishöjning på 70 procent. En sådan skulle också vara diskriminerande i det avseendet att den inte alls omfattar viner och starka alkoholdrycker.

Efterfrågan förskjuts

Aho säger att det estniska beslutet inte behöver bli så dramatiskt för Olvi. En skattehöjning kan göra att efterfrågan flyttar, å ena sidan till Finland, å andra sidan till Lettland.

– På gränsen mellan Lettland och Estland skulle det bli en stor skatteskillnad mellan två EU-länder. En del av efterfrågan i Estland skulle övergå till gränshandeln. Men förändringarna skulle ske inom vår koncern.

Finländarnas ölturism skulle bromsas av en accishöjning, för det är betydligt besvärligare att ta sig till Lettland än till Tallinn.

Den revidering av alkohollagen som planeras i Finland hinner enligt Aho inte påverka årets resultat. Den nya lagen och förändringarna i alkoholstyrka i de ölsorter som säljs i matbutikerna väntas träda i kraft tidigast i början av nästa år. Aho tror inte att de starkare ölsorterna konkurrerar ut mellanölen.

– Ju starkare öl desto högre accis och pris.

Hoppas på varm vår

Aho är nöjd med Olvis fjolårsresultat. Försäljningen översteg för första gången 600 miljoner liter. I Finland ökade försäljningen med en femtedel. Rörelsevinsten för hela året ökade med sex procent till 40,4 miljoner euro och omsättningen med drygt tre procent till 321 miljoner euro.

Härnäst hoppas Aho på varma vårdagar.

– Om våren är varm brukar hela året i allmänhet bli bra. Så om man får komma med önskemål så hoppas jag på en varm april och maj. Det kan öka försäljningen av mineralvatten med 50 procent, säger han.