”Beslutet togs på min föredragning och jag hade inte förstått att delge den övriga styrelsen alla detaljer som varit relevanta i fallet. Jag har här visat ett bristfälligt omdöme och försatt mina styrelsekolleger i en besvärlig situation, vilket jag djupt beklagar.”

Det skriver Per-Edvin Persson, styrelseordförande för Svenska Folkskolans vänner (SFV) i ett öppet brev som publicerades på SFV:s webbplats i går.

Beslutet som Persson hänvisar till handlar alltså om den pampiga lägenheten i centrala Helsingfors som SFV hållit på och renoverat åt sin kanslichef Johan Aura – något som blev offentligt efter Hufvudstadsbladets avslöjande för snart två veckor sedan.

Den 289 kvadratmeter stora våningen på Georgsgatan består av sex rum och kök, en bastuavdelning med en stor uppvärmd tak­terass med glastak samt ytterligare en takterass. Nyheten väckte stor uppmärksamhet i Svenskfinland, inte minst med tanke på att SFV haft problem med ekonomin under de senaste åren. Några dagar efter HBL:s avslöjande meddelade Aura att han inte tar bostaden i bruk.

Enligt Persson grundades beslutet om tjänstebostaden på en helhetsanalys:

– Kanslichefen bör företrädesvis bo i föreningens egen lägenhet vid eventuellt utnyttjande av bostadsrätt. Vid den aktuella tidpunkten fanns inga andra lägenheter än Georgsgatan 16 till förfogande. Att hyra en bostad som inte stod i SFV:s regi bedömde jag vara ett dyrt alternativ. Därtill har SFV också beslutat att konvertera kontorslokaler till bostadslägenheter, eftersom det är överutbud på kontorslokaler i Helsingfors. Detta ökar även fastigheternas värde. Trots detta resonemang kvarstår faktum att beslutet var bristfälligt förankrat, skriver han.

Persson säger att förtroendet för SFV:s verksamhet fått sig en törn och att det är han som bär ansvaret.

– Jag beklagar den situation SFV befinner sig i och att jag med mitt eget agerande och uttalanden bidragit till att den uppkommit. Föreningen kommer nu att se över såväl interna reglement och kompensations­paket som förvaltningskutymer. Då jag redan för ett år sedan med­delat om min avgång som föreningens ordförande faller ansvaret för denna översyn på den nya ordföranden och styrelsen. Jag står självfallet till styrelsens förfogande i detta arbete om så behövs.