Österbottens tingsrätt har dömt Jakobstad stad och Jakobstads Vatten till böter. Bakom samfundsboten på 3 500 euro ligger ett arbetarskyddsbrott som hände i 2014. Dessutom måste bolagets vd vid tidpunkten för olyckan betala 20 dagsböter, och en arbetsledare betala 25 dagsböter för arbetarskyddsbrott.

Det var i oktober 2014 som en anställd vid Jakobstads vatten skulle flytta en lysrörsarmatur. Får att räckas till armaturen klättrade han upp på en kompressor via en stege. Mannen tappade balansen och skadade sig när han föll bakåt. Han föll över två meter, och det fanns inte något fallskydd.

Arbetsskyddsmyndigheten konstaterade att Jakobstads vatten borde ha planerat arbetet bättre och utrett riskerna med flytten av lysrörsarmaturen. Till exempel med en arbetsplattform kunde riskerna med arbetet ha minimerats.

Tingsrätten anser att orsaken till olyckan i huvudsak var brister i planeringen, beskrivningen av arbetsuppgiften, skyddsutrustningen och övervakningen av arbetet. Dessutom kunde arbetsgivaren ha ordnat ett fallskydd.

Rätten fastslog att arbetsledaren ansvarat för planeringen, och att bolagets vd ansvarade för att nödvändiga föreskrifter gällande arbetarskydd finns inom organisationen. Tingsrätten konstaterade också att arbetarskyddet i allmänhet varit på en god nivå och att målet varit att undvika arbetsolyckor.

Österbottens tingsrätt dömde Jakobstads Vatten onsdagen den 22 februari. Regionförvaltningsverkets avdelning för arbetarskydd betonar att det är arbetsgivarens skyldighet att planera, välja, dimensionera och genomföra åtgärder som behövs för att förbättra arbetsförhållanden.