De konsekvenserna skulle också drabba Finland, säger Hanna Putkuri, ekonom på Finlands Bank.

– Den finska och svenska ekonomin är knutna till varandra via handeln. Dessutom har vi nordiska bankkoncernen med verksamhet i flera länder, säger Putkuri.

Sveriges riksbank varnade i november för de allt större bolånen som de svenska hushållen har. Också Internationella valutafonden och EU-kommissionen har varnat för skuldsättningen.

– I Sverige pågår en grym boom och situationen är nära att överhettas, eller har redan gjort det, säger Nordeas chefsekonom Aki Kangasharju.

Enligt Statistiska Centralbyrån ökade de svenska hushållens lån med 6,9 procent under fjolårets sista kvartal jämfört med året innan. Å andra sidan har ökningstakten dämpats en aning sedan amorteringstvånget infördes i somras.

Stampar på stället

I Finland däremot är utvecklingen på bostadsmarknaden fortfarande trög i största delen av landet. Antalet bostadsaffärer har ökat, men priserna stiger endast i huvudstadsregionen och på vissa andra tillväxtorter.

– Utvecklingen i Finland beskriver hur vår ekonomi utvecklas, och den här utvecklingen har inte varit så stark de senaste åren, säger Jukka Malila, vd på branschorganet Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

Aki Kangasharju beskriver den allmänna atmosfären i Finland som försiktig. Konsumentförtroendet är på en förvånansvärt hög nivå, men sysselsättningen och lönerna stampar på stället vilket bromsar upp bostadshandeln. Hans prognos för framtiden är mer av samma vara.

– Konkurrenskraftsavtalet har trätt i kraft och lönerna höjs inte trots att en förbundsomgång planeras för i år.

– En ordentlig tillväxt kommer inte förrän sysselsättningen ökar, säger Kangasharju.

Också Malila ser ett tydligt samband mellan prisutvecklingen och hur ekonomin samt sysselsättningen i stort utvecklas. De regionala skillnaderna antas däremot fortsättningsvis bli större och i regioner med utflyttning finns det en risk för att bostadspriserna backar.