FNB gjorde en enkät bland 20 av partiets riksdagsledamöter och ingen av dem talade för gruppdisciplin i fall regeringens förslag är i enlighet med den kompromiss som regeringspartiernas ingick i fjol.

Av ledamöterna ansåg 12 att alkohollagen kan ses som en samvetsfråga, två ville inte ta ställning och sex ville inte alls kommentera frågan.

Riksdagsgruppens ordförande Antti Kaikkonen samt vice ordförande Markus Lohi sade i slutet av förra månaden i intervjuer för Keskisuomalainen att det finns element i lagförslaget som gör att omröstningen kan ses som en samvetsfråga. Samlingspartiet däremot har tidigare krävt att Centern enhälligt ska stå bakom regeringens förslag. Också Sannfinländarna är av den åsikten.

– Vi anser att regeringspartierna ska stöda regeringens förslag, säger Sampo Terho som leder Sannfinländarnas riksdagsgrupp.

Han anser att en lösning på frågan måste nås före omröstningen.

– Naturligtvis ska vi diskutera det här med våra regeringspartner. Vi har nog registrerat deras ståndpunkt, säger Kaikkonen.

När lagförslaget står klart ska partiet bestämma om omröstningsbeteendet.

– Traditionellt har alkohol, religiösa frågor och äktenskapet setts som samvetsfrågor så jag förstår Kaikkonens ståndpunkt, säger Antti Rantakangas (C).

Alkoläsk väcker motstånd

Den nya alkohollagen skulle innebära att matbutikerna i framtiden får sälja drycker med en alkoholhalt på 5,5 procent, jämfört med nuvarande 4,7 procent och öppna för försäljningen av så kallad alkoläsk.

Bland de Centerledamöter FNB talat med finns det både de som är för och emot förslaget. Några sade att de ska göra sitt yttersta för att få igenom ändringar i förslaget innan det godkänns.

Kaikkonen säger att framförallt alkoläsken stöter på motstånd. En del motiverar det här med hälsoskäl.

Ingen gruppdisciplin i SFP

Även om den del centerpartister röstar mot, kompenseras det av att flera oppositionspolitiker sannolikt röstar för.

Stefan Wallin som leder SFP:s riksdagsgrupp säger att partiets riksdagsgrupp traditionellt sett fått fria händer att rösta enligt egen vilja i frågor av det här slaget. Han har på känn att förslaget kan få ett ganska brett stöd inom SFP.

– Men osvuret bäst. Först då vi ser helheten, om något lagts till eller tagits bort i slutskedet, kan vi bedöma slutresultatet. Det är det som avgör, säger Wallin.

Krista Mikkonen som leder De grönas riksdagsgrupp säger att det finns mycket varierande åsikter om alkoholpolitiken i partiets riksdagsgrupp.

Lagförslaget kommer sannolikt att behandlas av riksdagen i maj.