"Friska små barn går till doktorn, där de pumpas i en enorm dos med många vaccin, mår dåligt och förändras – AUTISM. Många sådana fall!"

Så twittrade Donald Trump 2014 och gav därmed stöd till en gammal och bevisat felaktig teori om att det finns en koppling mellan barnvaccin och autism. Även om han inte gjort några liknande yttranden på Twitter sedan han blev president, finns nya tecken på att Trump fortsätter att sympatisera med de vaccinskeptiska. Det skrämmer läkare och forskare, som befarar att motståndet mot vaccin kommer att öka.

"Jag är oroad över att vår nations hälsa snart kommer att hotas av att vi inte har stått upp tillräckligt mot pseudovetenskapen och de falska konspirationsteorier som den här rörelsen lutar sig emot", skriver exempelvis Peter Hotez, en barnläkare i Texas som själv har en autistisk dotter, i New York Times.

Det Hotez syftar på är en studie som publicerades 1998 i den ansedda medicintidskriften Lancet. Läkaren Andrew Wakefield och flera andra forskare påstod sig ha upptäckt ett samband mellan trippelvaccin för barn och autism.

Men det forskarna påstod var inte sant. Trots omfattande bevisning på detta, och trots att Lancet till och med dragit tillbaka artikeln, lever uppgifterna om autismkopplingen vidare och används som argument av personer och rörelser som motarbetar vaccin.

En av dem är den ledande vaccinskeptikern Robert F Kennedy Jr, som i januari hade ett möte med Donald Trump. Där diskuterade de möjligheten att tillsätta en kommission som ska få i uppdrag att utreda hur pass säkert det är med vaccin, har Kennedy senare berättat.

Inte bara Peter Hotez har reagerat på detta. Trump har också fått ett tydligt budskap från 350 avsändare – forskare, patientorganisationer och läkare – som i ett öppet brev till presidenten uttrycker sitt entydiga stöd för vaccin.

"Vaccin skyddar barn och vuxnas hälsa och räddar liv. De förhindrar livshotande sjukdomar, inklusive olika cancerformer. Vaccin har varit en del av vår samhällsstruktur i decennier och är en av de viktigaste medicinska innovationerna under vår tid", skriver de i brevet som Washington Post publicerat.

– Jag har sällan sett en sådan kraftsamling från så många håll samtidigt, som markerar mot presidenten att "det där accepterar vi inte", säger Ann Lindstrand, läkare och chef för enheten för vaccinationsprogram på svenska Folkhälsomyndigheten i Sverige.

– Vi vet väldigt väl att vaccinationer är en av de mest effektiva folkhälsoinsatser man kan göra för att skydda barns liv, och det vill vi fortsätta med.

Lindstrand tror att hela diskussionen om "alternativa fakta", som en av Trumps rådgivare nyligen kallade uppenbart felaktiga uppgifter, kan gynna den vaccinskeptiska sidan.

– Inte minst sociala medier gör ju att man selekterar fram sina sanningar i sina olika nätverk.