Trafiksäkerhetsverket Trafi uppger att mediernas frågor om statsminister Juha Sipiläs (C) flygcertifikat och flyghälsokontroller har varit sakliga.

Trafis informationschef Anna Jokela säger att hon inte känner fall där man försökt snoka fram detaljer från Sipiläs hälsokontroller. Jokela säger att två redaktörer från Seiska, en frilansjournalist som arbetar för Suomen Kuvalehti och en privatperson frågat efter uppgifter om statsministern.

– Utöver det har Yle frågat om ett flygplan som Sipilä tidigare ägde, säger Jokela.

Ilta-Sanomat rapporterar att medier försökt snoka fram hälsouppgifter om Sipilä från Trafi. Sipilä har flygcertifikat och har själv styrt planet också vid tjänsteresor.

Ilta-Sanomats chefredaktör Tapio Sadeoja säger att tidningen inte kommer att kommentera frågan mer. Han säger att tanken bakom artikeln var att ge Sipilä möjligheten att framföra egna synvinklar eftersom medierna tidigare varit mycket kritiska mot statsministern.

Journalistförbundets ordförande Hanne Aho säger att frågor om Sipiläs flygcertifikat inte är snokande utan informationsinsamling. Hon anser att snokande skulle vara om en person som har tillgång till registren använde dem utan tillstånd.

Aho anser inte heller att Sipilä behandlats oskäligt tufft i offentligheten.

– Det finns alltid motsättningar mellan medierna och beslutsfattarna. Det är inget ovanligt med det, och det är en bra sak. Om det inte fanns motsättningar borde man fråga varför det är så.

Följer med flygares hälsa

Trafi följer med flygarnas hälsa, men systemet är inte offentligt. Chefen för Trafis enhet för trafikmedicin, Jukka Terttunen, säger att det är ovanligt med frågor om de medicinska intygen är i kraft.

– Om den som frågar i enlighet med luftfartslagen känner till flygarens socialskyddsnummer, så kan vi säga om de olika intygen är i kraft och hur länge de är det. Det är de enda uppgifterna vi ger ut, säger Terttunen.

Om de medicinska intygen inte är kraft så säger det inget om personens hälsa. De avslöjar enbart att intyget inte är i kraft.

I maj 2015 berättade Sipilä för Iltalehti om sin flygarhobby och sitt hälsotillstånd. Sipilä sade då att hans hälsa inte utgör ett hinder för flygandet och att han tar medicin för att förhindra blodproppar. Sipilä har drabbats av blodpropp i lungan två gånger, år 2013 och år 2014.

Statsminister Juha Sipilä hade inte på lördag kväll ännu svarat på FNB:s förfrågan om en intervju. Timo Haapala som skrev Ilta-Sanomats artikel hade inte heller svarat.