Då var det dags igen för filmeliten att samlas för årets upplaga av Oscarsgalan. Klockan två natten till måndag börjar Hollywoods högdjur spatsera på röda mattan. Halv fyra drar själva galan i gång.

Det är den åttionionde gången gala­n ordnas och som vanligt har spekulationerna gått heta. Förra året snackades det lika mycket om hashtaggen #oscarssowhite som om filmerna.

Av en händelse, eller medvetet så, är diversiteten större i år.

”Moonlight” är en film med mest afroamerikanska skådespelare och skapare som berättar en viktig historia om uppväxt, sexualitet och utan­förskap. ”Lion” handlar om en indis­k pojke som söker efter sin familj. B­åde ”Fences” och ”Hidden figure­s” för fram svartas historier.

”La la land” är den film med störst chans på grand slam. Fjorton nomineringar och flera av dem känns riktigt säkra.

Det vore en skymf om filmen inte fick en oscar för Bästa soundtrack, och i kategorin Bästa låt är den nomi­nerad med två låtar.

Regin känns också klar, likaså en oscar för kvinnlig huvudroll till E­mma Stone.

En svensk seger kan det bli för Bästa­ foto också. Linus Sandgrens vackra kameraarbete i ”La la land” är utan tvekan ett av årets bästa, dock är alla i den kategorin väldigt starka med ett eget personligt bildspråk.

”Arrival” är en av mina absoluta favo­riter från filmåret men tyvärr tror jag inte att den tar hem många statyetter.

Att Amy Adams blev utan nominering för sina starka insatser i både ”Arrival” och ”Nocturnal animals” är tråkigt. Dennis Villeneuve är en regissö­r av rang och han skulle g­ärna få ta hem bästa regi, men just i år är det inte hans tur.

En stor snackis efter galan kommer garanterat att bli tacktalen. Risken är överhängande att Donald Trump twittrar argt med CAPS LOCK i hundra knyck under mån­dagen. Frågan är inte om någon kommenterar presidentens framfart utan hur många som gör det och vem som gör det bäst.

Bunkra upp med godsaker, kaffetermos och oscarsbingobricka natten till måndag. Det blir tungt, men en tupplur före och efter rätar upp det vända dygnet.

Oscarsgalan sänds på Yle Teema med svenskt referat av Nicke Aldén och Silja Sahlgren-Fodstad mellan klockan 2 och 7 måndagen den 27 februari.

Bästa film

Nominerade: ”Arrival”, ”F­ences”, ”Hacksaw ridge”, ”Hell or high water”, ”Hidden figures”, ”La La Land”, ”Lion”, ”Manchester by the Sea”, ”Moonlight”.

Tippad vinnare: Årets startfält för bästa film är starkt, men har två tydliga favoriter enligt mig – ”La la land” och ”Moonlight”. Hypen kring ”La la land” är enorm och Hollywood älskar sig själv så mycket att den är en hög­oddsare. Men jag tror att ”Moonlight” överraskar och tar hem segern med sin ärliga, tunga och vackra berättelse som sänder en signal även politiskt.

Bästa manliga huvudroll

Nominerade: Casey Affleck i ”Manchester by the Sea”, Andrew Garfield i ”Hacksaw ridge”, Ryan Gosling i ”La la land”, Viggo Mortensen i ”Captain fantastic”, Denzel Washington i ”Fences”.

Tippad vinnare: Viggo Mortensen i ”Captain fantastic” gjorde ­en otroligt bra prestation som sticker ut bland de nominerade. ­Jag hade gärna sett att han ­skulle få statyetten. Men vinnaren blir ­Casey Affleck ­för ­sin sorgsna, smärtsamma ­och ­sanningsenliga rollinsats.

Bästa kvinnliga huvudroll

Nominerade: Isabelle Huppert i ”Elle”, Ruth Negga i ”Loving”, N­atalie Portman i ”Jackie”, Emma Stone i ”La la land”, Meryl Streep i ”Florence Foster Jenkins”.

Tippad vinnare: Jag kan tänka mig att de övriga fyra nominerade svor till när de hörde att Meryl Streep var nominerad igen. Hon är en fantastisk skådespelare som har vunnit flera gånger förr och är, vad Donald Trump än säger, i­nte ett dugg överskattad. Där­emot tar hon den inte i år. Årets statyett har Emma Stone skrivet över sig med permanent tusch.

Bästa manliga biroll

Nominerade: Mahershala Ali i ”Moonlight”, Jeff Bridges i ”Hell or high water”, Lucas Hedges i ”Manchester by the Sea”, Dev Patel i ”Lion”, Michael Shannon i ”Nocturnal animals”

Tippad vinnare: Lucas Hedges imponerade stort i ”Manchester by the Sea” och hans tid kommer, men det är inte i natt. Mahershala Ali vinner garanterat för rollen som droglangande surrogat­pappa i ”Moonlight”.

Bästa kvinnliga biroll

Nominerade: Viola Davis i ”Fences”, Naomie Harris i ”Moonlight”, Nicole Kidman i ”Lion”, O­ctavia Spencer i ”Hidden figures”, M­ichelle Williams i ”Manchester by the Sea”.

Tippad vinnare: Svår k­ategori att sia om. ”Hidden figures” har n­ågra nomineringar men löper risk att lämnas lottlös. Naomie Harris är en farlig utmanare men jag tror Viola Davies i ”Fences” vinner.

Bästa regi

Nominerade: Dennis Villeneuve i ”Arrival”, Mel Gibson i ”Hacksaw ridge”, Damien Chazelle i ”La la land” , Kenneth Lonergan i ”Manchester by the Sea”, Barry Jenkins i ”Moonlight”.

Tippad vinnare: Damien ­Chazelle tar det. En ung visionär som gör filmer med hjärta och fingertoppskänsla som en jazzmusiker. Han har duktiga ­motståndare, främst Ville­neuve, och Jenkins förtjänar ­hedersomnämnande.

Bästa utländska film

Nominerade: ”Land of Mine”, ”A Man Called Ove”, ”The Salesman”, ”Tanna”, ”Toni Erdmann”.

Tippad vinnare: En svensk s­eger vore ju underbart, men det är ett hårt startfält. ”Toni Erdmann” – ­filmen som fått självaste Jack ­Nicholson att säga upp sig från pensionen – tar hem statyetten ­till Tyskland.