– Jag vill tacka dig, president Trump. Kommer ni ihåg vid den här tiden i fjol hur Oscargalan framstod som rasistisk?

Kimmel fäste också uppmärksamhet vid den närvarande skådespelaren Meryl Streep, som Trump kallade "överskattad" efter att hon kritiserat honom i ett uppmärksammat tal på Golden Globe-galan. Kimmel uttryckte sin erkänsla för Streeps "otaliga oinspirerande och överskattade prestationer".

Mitt i galan avbröt sig Kimmel och sade att han är orolig eftersom Trump inte har twittrat på några timmar efter att Oscarsgalan började. Han lade också ut tweet där han frågade Trump om denne är vaken.

Oscarsregn över La La Land

Hittills har musikalen La La Land av regissören Damien Chazelle tagit hem flera av Oscarstatyetterna, bland annat för bästa regi och bästa sång, för låten City of Stars.
Också filmen Hacksaw Ridge har vunnit fler än en Oscar, för bästa ljudredigering och bästa klippning.

The Salesman bästa utländska film

Skådespelaren Mahershala Ali fick en Oscar för bästa manliga biroll, som sin roll i filmen Moonlight. Uppe på scenen tackade han bland annat sina lärare och berättade att han för några dagar sedan blivit pappa till en dotter.

Viola Davis, som medverkar i filmen Fences, belönades för bästa kvinnliga biroll. Hon har tidigare varit nominerad till samma pris för sin roll i filmen Tvivel och till en Oscar för bästa huvudroll i filmen The Help.

Den sedan tidigare Oscarbelönade regissören Asghar Farhadis film The Salesman belönades som bästa utländska film.

Farhadi hade redan på förhand meddelat att han uteblir från Oscarsgalan på grund av Trumps order om inreseförbud för personer från ett antal huvudsakligen muslimska länder. Ett uttalande av Farhadi lästes ändå upp på galan. Han lät hälsa att han av respekt för sitt eget lands medborgare inte deltar. Han beskrev inreseförbudet, som senare stoppades i domstol, som inhumant.