Musikalfilmen "La la land", med Emma Stone and Ryan Gosling, var nominerad i hela 14 kategorier. Den förväntades också vinna för bästa film, vilken den först utropades som. Teamet bakom "La la land" hade fått sina statyetter och var halvvägs in i sina tacktal när kallduschen kom.

Showen avbröts av Jordan Horowitz, en av "La la lands" producenter, som fick utropa den rätta vinnaren. "Det här är inte ett skämt", sade han och höll upp rätt kuvert inför kameran för att bevisa att det han sade var sant, där stod "Moonlight".

Men prisutdelarna Warren Beatty och Faye Dunaway är oskyldiga. Enligt Beatty hade han läst upp vinnarkortet från den förra kategorin, som var Emma Stones vinst som bästa kvinnliga skådespelare i "La la land".


Revisionsfirma tar på sig skulden

Den kända revisionsfirman PWC tar på sig ansvaret för blundern, skriver flera medier. Byrån har som uppdrag att övervaka rösträkningen och två av deras anställda råkade ge fel kuvert till prisutdelarna. Missen upptäcktes snabbt, men då var det redan för sent.

"Vi utreder för närvarande hur detta kunde ha hänt, och beklagar djupt det inträffade", skriver PWC i ett uttalande.



Regissören Hannes Holm, från den svenska nominerade filmen "En man som heter Ove", var på plats och berättar om skandalen.

– Det var otroligt att se en studioman springa över scenen för att säga till "La la"-människorna att de inte hade vunnit, säger han till TT.

Även skådespelaren Rolf Lassgård bevittnade kaoset.

– Folk trodde inte sina öron. "La la land" hade börjat hålla sina tal och alltihop och plötsligt så vände det totalt. Det var mycket märkligt, säger han till P4 Gävleborg.


"Jösses, vilken miss"

– Det här är en historisk händelse. Något sådant här har aldrig skett, att fel Oscar har delats ut, säger filmkritikern Göran Everdahl, och fortsätter:

– Det är fruktansvärt synd om La la land-gänget, som dessutom hann hålla tal och hann vara glada, och så hände det här. Jösses, vilken miss, verkligen.

Beatty sade efteråt att det på kuvertet som han fick stod "Emma Stone, La La Land", skriver flera medier.

Everdahl tycker synd om Warren Beatty, men säger att det var bra att han fick möjlighet att förklara sig. Och Everdahl tycker trots allt att det finns en positiv aspekt med missen, även om det var sorgligt:

– Ibland får de här spektaklen kritik för att allt är så förutsägbart. Det går på räls och är mekaniskt och så vidare. Det här visar trots allt att det är människor som genomför de här projekten, och ibland går det fel.

Musikalfilmen "La la land", med Emma Stone and Ryan Gosling, tilldelades till slut sex statyetter. "Moonlight" tog hem tre.

Zoom

Casey Affleck fick en Oscar för bästa manliga huvudroll för sin insats i "Manchester by the Sea" ... Foto: Lehtikuva/AFP Photo


Zoom

... medan en rörd Emma Stone tog emot Oscarsstatyetten för bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i "La la land". Foto: Lehtikuva/AFP Photo


Zoom

Viola Davis höll ett tårdrypande tal efter att ha knipit statyetten för bästa kvinnliga biroll för sin roll i "Fences". Foto: Lehtikuva/AFP Photo


Zoom

Mahershala Ali prisades för bästa manliga biroll i "Moonlight". Ali är den förste muslimske skådespelare som tar hem en Oscarsstatyett, skriver nyhetsbyrån AFP. Foto: Lehtikuva/AFP Photo


Oscar till svensk filmfotograf

Svenske filmfotografen Linus Sandgren vann en Oscar för bästa foto i filmen "La la land". "En man som heter Ove" blev dock utan statyetter.

Efteråt säger Linus Sandgren att han knappt minns att hans namn ropades upp.

– När jag hörde mitt namn blev det bara svart, säger Sandgren till TT.

– Men nu känns det helt fantastiskt. Det har varit så mycket, så nervöst med tacktal och allt. Det här är en så stor ära, det känns så fantastiskt.

Debuterande Oscarsvärden Jimmy Kimmel hintade om president Donald Trumps tal om Sverige genom att säga "Linus, jag är ledsen för det som hände i Sverige" efter det att den svenske filmfotografen fått sitt pris.

Zoom

Svenske filmfotografen Linus Sandgren vann en Oscar för bästa foto i filmen "La la land". Foto: Lehtikuva/AFP Photo


"Ove" blev utan

Statyetten för bästa icke engelskspråkiga film gick inte till Hannes Holms film om den buttre Ove utan till iranska "The salesman". Regissören Asghar Farhadi bojkottade galan i protest mot den amerikanske presidenten Donald Trumps inreseförbud.

Innan dess hade Justin Timberlake inlett galan med Max Martins och Shellbacks nominerade låt från filmen "Trolls", och fått alla stjärnorna att dansa.

Låten "Can't stop the feeling" var nominerad för bästa originalsång, men det priset gick i stället till Justin Hurwitz för "City of stars" i "La la land".

Hannes Holm, som regisserat "En man som heter Ove", sade före galan att han var "aningen nervös" men inställd på att ha roligt.

Inte heller Eva von Bahr och Love Larson, som var nominerade till en Oscar för bästa makeup i Ove-filmen, fick någon Oscar. De fick se sig slagna av teamet bakom sminket i "Suicide Squad".

Skådespelaren Bahar Pars från "En man som heter Ove" tweetade ett grattis till "The salesman". Pars, med medborgarskap både i Iran och i Sverige, kunde själv ha drabbats av Trumps inreseregler men är på plats på filmfesten.

– Det är nog många som inte förstår vad det här med inreseförbudet har gjort med mig och min identitet. Helt plötsligt är jag inte svensk utan en iranier i Sverige, sade hon inför galan.

Zoom

Komikern Jimmy Kimmel som ledde galan i år tog genast i början upp det politiska läget i USA och gav presidenten Donald Trump en känga. Foto: Lehtikuva/AFP Photo


Politiskt på galan

Debuterande värden Jimmy Kimmel satte den politiska tonen direkt när den 89:e upplagan av galan drog i gång i Los Angeles.

– Vi diskriminerar inte folk här i Los Angeles för vilket land de kommer ifrån, utan för deras ålder och vikt, skämtade Kimmel, med tydlig blinkning till presidenten.

Kimmel fortsatte under filmfesten att spotta ur sig skämt som tydligt handlade om Donald Trump.

– Den här sändningen ses av miljoner amerikaner, och dessutom av 225 länder som nu hatar oss, sade han.

Flera kändisar på galan bar ett blått band från organisationen ALCU, som arbetar mot Trumps inreseförbud.

Vinnare på Oscarsgalan 2017

  • Bästa film: "Moonlight"
  • Bästa regi: Damien Chazelle, "La La Land"
  • Bästa manlige huvudroll: Casey Affleck, "Manchester by the Sea"
  • Bästa manliga biroll: Mahershala Ali, "Moonlight".
  • Bästa kvinnliga huvudroll: Emma Stone, "La La Land"
  • Bästa kvinnliga biroll: Viola Davis, "Fences"
  • Bästa icke engelskspråkiga film: "The Salesman" (Iran)
  • Bästa dokumentär: "O.J.: Made in America"
  • Bästa kortfilmsdokumentär: "The White Helmets" ("Vita hjälmarma")
  • Bästa originalmanus: "Manchester by the Sea" (Kenneth Lonergan)
  • Bästa originalsång: "City of Stars" ("La La Land")
  • Bästa tecknade film: "Zootopia"
  • Bästa filmfotografi: Linus Sandgren, "La La Land".