Luftfartsunionens (IAU) strejk blir av i morgon, fredag eftersom medlingsförsöket i dag inte gav resultat, uppger riksförlikningsmannen Minna Helle. Strejken på fredag pågår klockan 15–19.

Medlingen fortsätter på måndag klockan 10, uppger Helle på sin webbplats.

Helle beskriver läget som ovanligt allvarligt. Parterna är så långt från varandra att det inte fanns några förutsättningar för ett medlingsbud. 

– Tvisten handlar om vilket kollektivavtal som Airpro ska använda för personalen inom marktjänsterna: Ska det vara det företagsbaserade kollektivet för Airpro som hittills har tillämpats eller ska det vara det allmänbindande kollektivavtalet för tjänster inom flygtrafiken. Tvisten är principiell, en antingen eller-fråga för bägge parter, konstaterar Helle.


Kom i tid till flygplatsen

Även om strejken inleds först klockan 15 uppmanas passagerarna komma i god tid till flygplatsen redan från morgonen. Man bör också vara förberedd på förseningar under dagen, både på Helsingfors-Vanda och på övriga flygplatser. Finavia uppger att man tillsammans med de övriga flygtrafikaktörerna strävar efter att strejken ska påverka passagerarna så lite som möjligt.

Passagerarna uppmanas följa det egna flygbolagets information och anvisningar.

Under strejktiden ordnas inga kritiska marktjänster eller så finns de bara i begränsad utsträckning. 

Läs mera på Finavias webbplats.


Cirka hundra inställda Finnair-flyg

Finnair meddelade redan innan medlingen hade avslutats i dag att bolaget ställer in cirka 100 flyg i morgon på grund av strejken. Det är en tredjedel av bolagets flyg på fredag. Finnairs operativa chef Jaakko Schildt uppger att strejken mellan klockan 15–19 berör hela den inhemska flygtrafiken, en stor del av Europaflygen och ett fjärrflyg. Dessutom kommer avgångstiden för vissa flyg att ändras så att de kan genomföras utanför strejktiden. Bolaget uppger att det kommunicerar med sina kunder via webben, sms och e-post.

– Det här trasslar till resplanerna för tusentals kunder. Vi är verkligen ledsna över detta, säger Schildt.

Finnair är inte part i tvisten.


Så påverkas flyg till och från Vasa och Kronoby

Även Finnairs flyg till och från Vasa och Kronoby påverkas under fredagen. Från Vasa är tre avgångar till Helsingfors inställda. Det handlar om AY324, AY326 och AY316. Dessutom är AY323, AY325 och AY315 från Helsingfors till Vasa inhiberade. Mellan Kronoby och Helsingfors är fyra flyg inställda: AY594 och AY596 till Helsingfors samt AY323 och AY323 från Helsingfors inhiberas.

Här kan du se Finnairs lista på alla inställda flyg