Ungefär en sjättedel av alla kandidater i det kommande kommunalvalet i april har fyllt 65 år. Andelen har ökat snabbt eftersom endast 6,4 procent av kandidaterna i kommunalvalet 2004 hade fyllt 65 år.

– Andelen pensionärer ökar, de är i gott skick och har både tid och intresse för att ta ställning till olika frågor. De har blivit socialiserade i en värld där kommunalpolitiken uppskattades och var eftertraktad, säger ungdomsforskaren Tomi Kiilakoski.

Så gott som alla i de stora åldersgrupperna som är födda mellan åren 1945–1949 har gått i pension. Det kommer att märkas i de nya kommunfullmäktige. Enligt akademiforskaren Hanna Wass är det ett finskt särdrag att det politiska deltagandet är så högt så långt ut i livet.

Bland dem som har en lägre utbildning svänger valdeltagandet vid 70-års ålder, bland högt utbildade är valdeltagandet nästan 90 procent ännu i 85-årsåldern.

– När så få unga röstar i kommunalvalet och så få ställer upp som kandidater är det solklart att vi får kommunfullmäktige som reflekterar det föråldrande Finland och som politiserar frågor som är viktiga ur deras synvinkel, säger Kiilakoski.

Läs om de ungas valdeltagande.