Finlands toppduo i skidskytte var nöjd när världscupen tog slut med masstart i Holmenkollen i Oslo på söndagen.

Att den tunga säsongen tog slut var inte det enda glädjeämnet, för även resultaten var bra. Kaisa Mäkäräinen kom trea och Mari Laukkanen sexa.

Söndagens pallplats var den nionde för säsongen och den totalt 70:e i karriären. Vanligen bryr sig Mäkäräinen, som vunnit 21 cuptävlingar i karriären, inte om statistik men jämna tal är ändå något speciellt även för henne.

– I något skede av säsongen tänkte jag att det skulle vara bra att komma dit. Om det inte går så bra nästa år har jag ändå det där jämna talet i bakfickan. Det känns med andra ord helt okej, även om den där särskilda glöden att få stå på prispallen kanske inte mer finns. Segrarna ger ännu en egen känsla, men jag har ju så många av de här redan, sade Mäkäräinen, som fick kliva upp på prispallen första gången säsongen 2007–08.

Det blev jämna tal trots att hon bommade två gånger i stående och differensen till trean var 19 sekunder efter sista skyttet. Men Mäkäräinen kan det här med att flyga fram i spåret under den sista rundan och hon åkte i mål som trea. Före henne vara bara hemmafavoriten Tiril Eckhoff och tjeckiskan Gabriela Koukalova.

– Stående har jag skjutit klart sämre än liggande, även om den totala träffprocenten hela tiden varit ungefär lika. Det vill säga om liggande klaffar lämnar det lite spelrum i stående. Och nu gick det just så, jag kunde vara lite mer avslappnad i stående, sade Mäkäräinen.

I totala världscupen kom Mäkäräinen trea. Tyskan Laura Dahlmeier vann medan Koukalova kom tvåa. Det fick Mäkäräinen att känna sig helt nöjd men hon vill ändå ha mer.

– Det finns mycket att utveckla i många små delområden. I den här grenen håller sig motivationen även när man är äldre, säger 34-åringen.


Laukkanens tävling blev riktigt bra


Laukkanen, som tog karriärens första och andra seger i Holmenkollen på fredagen och lördagen, lyckades inte ta den sällsynta trippeln men det gjorde inte henne ledsen.

– Det var en jättebra tävling. Det såg säkert ganska radikalt ut när jag efter två skjutstationer låg 28:a. Jag brydde mig inte utan fortsatte jobba på på samma sätt. Och det gav karriärens bästa masstart. Den har alltid varit svår för mig så det var ett fint slut och krönte helgen och säsongen, sade Laukkanen glatt.

– Och dagens snabbaste tid i skidspåret efter en lång säsong. Det vittnar på sitt eget sett om det digra arbete jag gjort. Följande mål är fortsätta med bra resultat i jämn takt.

Säsongen är ännu inte helt över för Mäkäräinen och Laukkanen. Nästa helg blir det FM i skidskytte i Uleåborg och helgen efter det FM i längdåkning i Kontiolax.