Restaurangen, som serverar grekinspirerade frukost- och lunchrätter, vill helt enkelt lära Londonborna upptäcka andra läckra nyttigheter som fänkål, rödbetor och granatäpple.
– Vi är rent ut sagt uttråkade av att se avokado på varenda frukost- och brunchmeny, säger Firedogs chef George Notley till tidningen.
Avokadofrossandet har en baksida. I Danmark har två stora butikskedjor slutat sälja avokado som odlats i Petorcaprovinsen i Chile, en av världens största avokadoexportörer. Anledningen är en färsk rapport från miljöorganisationen Danwatch. I den berättas hur floderna i Petorcaprovinsen har torkat ut på grund av de vattenslukande avokadoodlingarna, rapporterar Sydsvenskan.
Och trots sin användning i maträtter så är avokadon botaniskt sett varken grönsak eller frukt, utan faktiskt ett bär.
Avokado
- Avokadon växer på ett 15–20 meter högt träd. Arten härstammar från bergsområden i norra Guatemala och södra Mexico men odlas i många tropiska och subtropiska trakter för fruktens skull. Arkeologiska utgrävningar har påträffat avokadokärnor i 10.000 år gamla kulturlager i Mexiko.
- Frukten, som är ett enfröigt bär, är päronformig, 10–15 cm lång, med skrovligt, grönt till svartgrönt skal. Bland odlade sorter finns sådana med mer runda frukter, som kan väga upp till 2 kilo.
- Frukten kan innehålla upp till 30 procent omättat fett och dessutom mycket protein och B-vitamin.
- Källa: Nationalencyklopedin.