Valforskaren Sami Borg vid Tammerfors universitet påpekar att väljarna har många slags motiv för att rösta, alltid handlar de inte om minutiös analys.

– Det är en rätt liten minoritet som tänker rationellt att de inte ids rösta nu när kommunerna beslutar om mindre penningsummor, säger Borg.

Borg och akademilektor Sari Pikkala vid Åbo akademi gav på måndagen ut en rapport om trenderna och bland annat valdeltagandets utveckling i kommunalvalet.

Från 1960- till 1990-talet har valdeltagandet hållit sig över 70 procent men på 2000-talet har andelen oftast varit under 60 procent. I det förra kommunalvalet 2012 gav 58,3 procent sin röst.

Partimedlemskap har halverats

Nedgången i valdeltagandet beror till exempel på att kommunerna har blivit större. I små kommuner har väljarna röstat ivrigare.

Borg och Pikkalas rapport visar att valdeltagande sist var över 65 procent i kommuner med färre än 5 000 invånare men under 56 procent i kommuner med över 50 000 invånare.

En annan faktor som tär på valaktiviteten är att finländarna fjärmats från partierna.

– Ännu i början av 1980-talet hade partierna över 600 000 medlemmar medan de nu är klart under 300 000, säger Borg.

En bidragande faktor i årets val kan vara Sannfinländarnas dalande popularitet. Partiet har tidigare tilltalat soffliggarna men nu är många av väljarna besvikna på regeringens politik och kanske låter bli att rösta, tror Borg.

Personifieringen av politiken är också något som kan minska valdeltagandet i kommunalvalet. Det här märks bland annat i att presidentvalet är det allra populäraste valet. Kommunalvalet tilltalar inte väljarna på samma sätt, särskilt inte i mer avsides trakter då kandidaterna inte är bekanta från riksmedierna.

Men det finns också aspekter som tvärtom kan höja väljarnas aktivitet i det kommande valet. Regeringens mandatperiod har kommit halvvägs, vilket kan inspirera finländarna att ge regeringspartierna ett slags mellanbetyg.

Dessutom tror Borg att flytten av valet till våren kan påverka valdeltagandet.

– Det är ju en annan sak att rösta en söndag kväll i april än i slutet av oktober, säger han.