Det blev inget beslut på stadsstyrelsens möte i måndags om att bygga en ny brandstation i Karleby. Ärendet återremitterades för ny beredning, men det finns en förhoppning om att det kommer upp till ny behandling redan nästa måndag.

Planen för närvarande är att en ny brandstation byggs på samma tomt som den nuvarande. Staden äger tomten, men skulle hyra ut den till en utomstående entreprenör som bygger en ny brandstation som denne sedan i sin tur kan hyra ut.

– Det stora frågetecknet är landskapsreformen och om det framtida nya landskapet Mellersta Österbotten är villigt att ta över hyran från staden 2019. Det finns ingen som kan lova något sådant i dagsläget eftersom en sådan instans ännu inte existerar, men vi bör åtminstone planera för det, säger förvaltningsdirektör Ben Weizmann.

Brandstationen på Gustaf Adolfsgatan är byggd på 1950-talet och renoverad på 1980-talet. Redan 2011 slog räddningsnämnden fast att Karleby behöver en ny brandstation eftersom inomhusluften är dålig på grund av fukt- och mögelskador.