För två år sedan ledde Mustonen Damlejonen till VM-brons och i fjol blev det en fjärdeplats.

– Ingen som jag vill ha med i laget har uteblivit. Vi har ett samspelt lag och många spelare har en ypperlig klubbsäsong bakom sig, sade Mustonen under VM-truppens mediedag på tisdagen.

Finland har bara förlorat 3 av 19 landskamper den här säsongen. Förlusterna kom i november mot USA och Kanada – men i januari besegrade Finland Kanada.

Mot europeiska lag har Finland gjort 4,2 mål och släppt in bara 1,4 mål per match. Målvakts- och försvarsspelet håller motståndarnas målantal lågt. I anfallet väntar sig Mustonen effektivitet av bland annat Riikka Välilä, Michelle Karvinen och Petra Nieminen.

– Vi har gjort 40 procent av våra mål i powerplay men även där kan vi förbättra oss. Vi har i försvaret drivit igenom grejer från herrhockeyn med tanken "här kommer du inte igenom", säger Mustonen.

– Tätt lagspel är en av våra styrkor. Vi kan försvara ända från mittzonen och vi har satsat på att inte släppa motståndarna lätt till mållägen. Noora Räty har varit säker mellan stolparna den här säsongen, säger lagkaptenen Jenni Hiirikoski.

Kaos i amerikansk hockey

USA och Kanada har hittlls varit helt enväldiga i damhockeyn och européerna har ännu inte lyckats ta sig till VM-final. Finland, Sverige och Ryssland har tävlat om VM-bronset, som gått till Finland 11 gånger på 17 VM-turneringar.

Finland har laddat upp i lugn och ro inför VM trots att det kokat i den amerikanska damhockeyn. De amerikanska spelarna hotar bojkotta hemmaturneringen ifall man inte kommer till en lösning med förbundet om lönen under tävlingarna.

– På lördag borde vi ha en träningsmatch mot USA. Om inte kör vi en hård träning, säger Mustonen.

– Det finns 73 000 kvinnliga ishockeyspelare i USA, av dem platsar 200 i VM-slutspelet. Det kommer ett amerikanskt lag senast till VM, säger Mustonen.