Samtidigt ska Försvarsmakten investera miljardbelopp. Finansministeriet ska i vår för första gången beakta de kommande jaktplans- och militärfartygsanskaffningarna i sina kalkyler, utgifter som väl kan komma att bli omkring 10 miljarder euro.

Det våras för Finlands ekonomi, den ljusaste våren på länge. Den offentliga ekonomins problem har ändå inte försvunnit någonstans och Finansministeriet förbereder som bäst siffror om läget för den offentliga ekonomin inför regeringens halvtidsöverläggningar. Det kan bli ord och inga visor om utsikterna för nästa decennium.

– De här stora anskaffningarna är sådana att de på ett eller annat sätt måste noteras i kalkylerna på lång sikt, säger överdirektör Mikko Spolander vid Finansministeriet.

De stora anskaffningarna kombinerat med de ökade kostnaderna då befolkningen åldras för med sig att det ser verkligt svårt ut för den offentliga ekonomin nästa årtionde.

– Upplägget är väldigt svårt för den offentliga ekonomin, det går inte att bestrida, säger Spolander.

Regeringen håller halvtidsöverläggningar efter kommunalvalet, i slutet av april.

Danske höjde tillväxtprognosen

För vanliga, förvärvsarbetande finländare är utsikterna de närmaste tiderna väldigt ljusa: arbetslösheten minskar, många nyinvesteringar på olika håll i Finland har offentliggjorts och köpkraften hålls vid liv tack vare skattesänkningar. Dessutom verkar bolåntagare fortsättningsvis få njuta av de låga räntorna.

Finlands ekonomiska tillväxt närmar sig medelnivån i euroländerna, skrev Danske Bank i sin konjunkturrapport på tisdagen. Bankens chefsekonom Pasi Kuoppamäki spår en tillväxt på 1,5 procent i år och nästa år.

I december trodde Danske Bank på en 1,3 procents tillväxt det här året och nästa.

Tillväxten i världsekonomin fortsätter och enligt Kuoppamäki har Finland fått ta del av den globala återhämtningen. Också den optimism som märkts i förtroendeundersökningar både bland hushåll och bland företag tyder enligt Kuoppamäki på att den ekonomiska tillväxten fortsätter.

– Bilden ser mycket mer balanserad ut än den gjort på länge, säger Kuoppamäki.

Den lättare förvärvsinkomstbeskattningen och förbättrade sysselsättningen hjälper enligt Kuoppamäki till att hålla köpkraften en aning växande, så banken väntar sig att de optimistiska konsumenterna ökar sin konsumtion också i år.