Ilves besegrade i grundserievinnaren Tappara i Tammerforsderbyt med 6–3 på tisdagen. Grundserietvåan TPS vann å sin sida i Åbo över Helsingfors IFK med 4–1.

Tappara såg ut att gå mot en komfortabel seger i sin hemmamatch och ledde med 3–1 i mitten av andra perioden efter mål av Valtteri Kemiläinen, Otso Rantakari, och Martin Röymark. Eemeli Suomi hade reducerat för Ilves i tom kasse.

Men Ilves gav inte upp utan Matias Sointu reducerade ytterligare. Under andra periodens fem sista minuter började det sedan hända på allvar på Tapparas planhalva. Först kvitterade Ilves Otto Koivula i powerplay, Sointu förde Ilves upp i ledning för första gången kort därefter och Teemu Rautiainen gjorde gästernas femte mål. I sista perioden satte Aleksi Mustonen sedan det sjätte Ilvesmålet i tom kasse.

– Vi ska komma ihåg att det här var först första segern och två mål räcker inte långt. Serien är först i början, sade tvåmålsskytten Sointu.

Tappara såg ända till mitten av matchen ut som det lag som vann grundserien medan Ilves inte ens lyckades i powerplay.

– Vi har ofta haft svårigheter men vi har kunnat resa oss. Det ger kraft, sade Sointu.

Lång väntan på första målet

I matchen mellan TPS och HIFK kom det första målet inte förrän i andra perioden genom TPS Tomi Kallio. Roope Hintz kvitterade men så stack Åbolaget ifrån och Patrik Virta, Teemu Väyrynen och Erik Thorell gjorde ytterligare tre för TPS.

TPS tränare Ari-Pekka Selin var glad över att laget lyckades väl i tajta lägen.

– Vi kom igång bra och vårt försvarsspel lyckades enligt planerna.

HIFK:s tränare Antti Törmänen tyckte att TPS kom på överraskande tufft.

– Vi stannade lite i startgropen och var hela tiden några skär efter, sade Törmänen.

Fyra segrar krävs för att gå till semifinal. Kvartsfinalerna fortsätter på onsdag med KalPa–Pelicans och JYP–HPK. På torsdag möts HIFK–TPS och Ilves–Tappara för andra gången.