Då Orpo kommenterade regeringens EU-politik för FNB sade han att regeringen har lyckats anpassa sin åsikt bra trots att Sannfinländarna är kända för sin kritiska inställning till EU.

– Såväl regeringen som Finland är synnerligen enhetlig. Det kan finnas betoningsskillnader, men ingenting dramatiskt, säger Orpo.

Han tycker att Finland bör vara mera vaksamt i framtiden och försäkra sig om att Finland hör till de länder som vill utveckla EU. En bra plats är att hålla sig sida vid sida med de gamla medlemsländerna Tyskland, Frankrike och Nederländerna.

EU-ledarna samlas i Rom under veckoslutet för att komma med en deklaration om hur EU ska gå framåt efter att Storbritannien har lämnat unionen. Framtidsdebatten kommer att fortsätta hela året.

I deklarationen skrivs troligen in en tanke om att alla länder inte behöver gå framåt i samma takt i fördjupningen av samarbetet. De som vill erbjuds därmed en möjlighet att fördjupa integrationen på vissa delområden.

Orpo tycker att det är viktigt att Finland är med i dem. I debatten betonas ofta försvarssamarbetets betydelse. Men Orpo anser att samarbetet bör ske på en bredare front. En utveckling av den inre marknaden, Schengensamarbetet, klimatpolitiken, den inre säkerheten och immigrationspolitiken är områden där Finland bör vara aktiv.

– Jag ser ingen orsak till att Finland inte skulle gå i täten på alla dessa områden, säger Orpo.