"Vad tänker regeringen göra för att garanterna kvalitetsövervakning i vägunderhållet samt minska på de olägenheter som menföre orsakar?"

Det frågar SFP-riksdagsledamöterna Anna-Maja Henriksson och Mats Nylund i ett skriftligt spörsmål till riksdagen. Spörsmålet lämnades in i dag.

Henriksson och Nylund konstaterar att en av samhällets grundläggande uppgifter är att upprätthålla vägnätet – och att den här vintern har varit svår med tanke på vägunderhållet. Bristande resurser och varierande väderlek har orsakat spåriga vägar som resulterat i avkörningar och kollisioner.

– Varje år medför förändringarna i väderleken utmaningar för vägunderhållet men i år har läget kulminerat med tragiska följder. Det urusla vinterunderhållet har krävt alltför många dödsoffer, på bland annat riksväg 8, säger Anna-Maja Henriksson i ett pressmeddelande.

Mats Nylund säger att ett av problemen med vinterunderhållet är att entreprenörerna efter upphandling inte levererar den kvalitet som kraven ställer.

– Utmaningen i år tycks finnas i försämrad kvalitet på själva underhållet. Bristen på kvaliteten i vägunderhållet kombinerat med brister i rapportering måste åtgärdas för att våra vägar ska vara trafiksäkra året om, säger Mats Nylund.