Trots tidigare uttalanden vill Sipilä inte återinföra obligatorisk studentsvenska. Det säger han till Svenska Yle på onsdagen.

– Att återinföra tvångssvenska i studentsvenskan är inte den bästa lösningen. Vi behöver finna andra sätt att förbättra tjänstemännens kunskaper i svenska, säger han till Yle.

I stället framför han att man höjer kraven för den så kallade tjänstemannasvenskan. Ett annan alternativ skulle vara att ge gymnasieeleverna möjlighet att avlägga ett prov i tjänstemannasvenska redan före studentexamen.

Under tisdagen framförde Sipilä motstridiga budskap om sin inställning till studentsvenskan. I en intervju i journalisten Anne Suominens pamflett "Regeringen Sipilä och svenskan", som lanserades av tankesmedjan Agenda samma dag, sade statsministern att man kanske borde diskutera om att återinföra svenskan som obligatorisk i studentexamen. I en intervju för

Svenska Yle sade han att han kommer att diskutera saken med utbildningsministern.

I Helsingin Sanomat konstaterade han emellertid att obligatorisk studentsvenska "knappast är en central åtgärd" med tanke på tjänstemännens kunskaper i svenska och i A-studio i Yles TV 1 samma kväll svarade han negativt på frågan om studentsvenskan åter borde bli obligatorisk.

Ovaska: "Inga förändringar i studentsvenskan"

Partisekreteraren Jouni Ovaska säger att Centern inte har något beslut från partistämman om huruvida svenskan åter borde bli obligatorisk i studentskrivningarna.

– Vi utgår ifrån den överenskommelse som gjordes under Vanhanens regering att tvångssvenskan... eller, den här svenskan, blir frivillig i skrivningarna. Och vi har inte för avsikt att driva några ändringar på det här.

Ovaska tillägger att partiordföranden, statsminister Juha Sipilä, däremot lyft fram att tjänstemannasvenskan försvagats och att man borde försöka hitta medel att förbättra de här färdigheterna.

– Sipilä konstaterade ju att det säkert kunde finnas mer motiverande medel än att tvångs... än att studenterna tvingades skriva svenska som ett obligatoriskt ämne. Inga förändringar på skrivningarna med andra ord, säger Ovaska.

SFP:s Henriksson förundrad över Sipiläs piruett

SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson är överraskad av statsminister Juha Sipiläs olika uttalanden om svenskans ställning i studentexamen på tisdagen. En piruett, kallar hon hans hastigt ändrade åsikt.

– Jag har aldrig varit med om att man efterlyser en diskussion halv tolv på dagen och torpederar den halv tio på kvällen. Men man kanske hade diskuterat studentsvenskan inom regeringen under de tio timmarna och tyckte att det räckte, säger Henriksson till FNB.

Hon tycker att kappvändningen är trist.

– Jag tyckte att det var en bra öppning av honom. Det jag nu skulle vilja veta är hur han tycker att man borde gå vidare.

Grahn-Laasonen vill öka motivationen för språkinlärning

Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) vill inte ytterligare kommentera statsminister Juha Sipiläs (C) utsvävningar om studentsvenskan. Hon vill istället jobba för att förbättra motivationen för språkinlärning.

– Ett sätt skulle vara att tidigarelägga språkundervisningen. Det skulle stärka både svenskan och andra språk. Om man inledde språkundervisningen i första årskursen eller i småbarnsfostran skulle man beakta barnens mottaglighetsperioder. Då har barnen inte fördomar utan det är en naturlig tid att suga in nya saker.

Ministern vill också främja internationalisering. De studerande borde få internationella kontakter och möjligheter att använda sina språkkunskaper eftersom det ger språkinlärningen betydelse. Hon tycker att alla gymnasieelever borde få ta del av en internationaliseringsperiod antingen genom ett utbytesprogram eller genom internationalisering på hemmaplan.

– Det skulle också stöda inlärning av språk.