Det är inte svårt att hitta motiveringar för den starka tron eftersom både Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen kör för toppteam i VM-serien. Räikkönen kämpar om VM-poängen hos Ferrari medan Bottas ska köra sin första säsong hos de senaste årens dominant Mercedes.

Med stöd av vintertesterna kör de båda finländarna med absoluta toppbilar när VM-serien inleds i Melbourne i helgen.

– Läget är idealiskt. Valtteri har en bra chans att vinna tävlingar och att uppnå otroliga prestationer, säger Häkkinen.

Häkkinen, som träffade medierna i Helsingfors på onsdagen, tycker att även Räikkönen är i ett bra läge. Häkkinen besökte testsessionen i Barcelona och då gjorde Ferrari intryck på honom.

– Förarna kunde köra in i kurvorna med mycket större självförtroende än förut. De tvingades inte var försiktiga inför bromsningarna, säger Häkkinen.

Zoom

Kimi Räikkönen. Foto: LK/Lluis Gene


Trots att Ferrari var starkt under testerna påpekar Häkkinen att läget kan förändras snabbt ifall teamets säsongsstart är svag.

– Ferrari har skapat hårt tryck i och med testerna. Om den första tävlingen inte går såsom testerna gett en hänvisning om innebär det en svår besvikelse för hela teamet. Verkningen kan vara negativ och då kanske man fattar förhastade beslut, säger Häkkinen.

Tuffa stallkamrater

De värsta konkurrenterna för Bottas och Räikkönen är deras egna stallkompisar, anser Häkkinen.

Mercedes Lewis Hamilton och Ferraris Sebastian Vettel är flerfaldiga världsmästare och starka namn i kampen om VM-titelkampen.

Zoom

Valtteri Bottas förlorade racet om den andra startrutan med minsta möjliga marginal. Foto: LK/Lluis Gene


Häkkinen säger att Bottas får värdefulla lärdomar av Hamilton.

– Valtteri har en vilja att lära sig och han kommer också att lära sig. Han ställs mot en verkligen tuff kille, säger Häkkinen.

Häkkinen ville inte direkt spekulera om vilkendera av de två Ferrariförarna har övertaget.

– Ferrari brukar först vilja se hur säsongen startar. Sedan börjar man satsa på den förare som genast visar framfötterna.