Så kallade nollavtal, där arbetstagaren väntas vara tillgänglig för att bli inkallad på jobb men inte garanteras något visst antal timmar per månad, har blivit allt vanligare. I det medborgarinitiativ som förde upp ärendet i riksdagen föreslås 18 timmar per månad som den minsta arbetsinsatsen ett avtal ska få gälla. I riksdagen finns samtidigt en utbredd uppfattning om att en exakt gräns inte fungerar i dagens yrkesliv.

Lindström konstaterade i riksdagen att det är svårt att sätta in åtgärder mot nollavtalen utan nya lagar. En arbetsgrupp på Arbets- och näringsministeriet jobbar med frågan som bäst och ordförande Tarja Kröger säger att det inte heller där planeras någon absolut minimigräns för antalet timmar. Arbetsgruppen jobbar åtminstone fram till slutet av mars, men räknar med att vänta in ett utlåtande från riksdagens arbetslivs- och jämställdhetsutskott.

Arbetsgruppen räknar med att få förlängt förtroende, men enligt Lindström ska de bli klara med sitt utlåtande innan regeringen sammanfattar första halvan av sin mandatperiod i april.