Dessutom skadades minst 20 människor i attacken som den medelålders misstänkte förmodas ha genomfört ensam, meddelade polisen på en presskonferens på onsdagskvällen. En fullskalig terrorismutredning är i gång

En av de döda är en kvinna bekräftar en läkare för BBC.

I närheten av parlamentet visade tv-bilder en kraschad bil som den misstänkte inledde attacken med runt klockan 14.40 lokal tid (16.40 finsk tid).

Efter att ha kört på många personer på Westminister Bridge fortsatte föraren mot parlamentsbyggnaden och rammade en grind. Sky News rapporterar att mannen övergav fordonet och tog sig in på parlamentsområdet.

Enligt vittnen bar den springande mannen kniv.

– Vi tog bilder på Big Ben och då såg vi en massa människor som kom springande mot oss, säger Jayne Wilkinson till Sky News.

Svenska såg allt

Svenska Susanne såg hur mannen knivhögg en polis och hur polisen satte stopp för hans framfart.

– Ungefär tre meter framför mina fötter sköt de honom, med två skott, säger hon till Aftonbladet.

Journalisten Kevin Schofield befann sig vid parlamentet när mannen slog till.

– Vi hörde en mycket skarp knall utanför pressgalleriet. Vi hörde en massa skrik, det var män som sprang omkring. Sedan tittade jag till vänster och någon rusade genom portarna vid Westminster och attackerade en polis, säger han till Sky News.

– En annan polis kom och räddade honom och mannen som hade angripit honom steg upp och verkade bära en kniv. Vi hörde mycket skottlossning. Fyra eller sex salvor.

Händelsen inträffade på årsdagen av terrordåden i Bryssel.

Varnar allmänheten

Parlamentsbyggnaden stängdes av liksom tunnelbanestationen Westminster, medan polishelikoptrar flög över området. Flera beväpnade poliser tog sig in i parlamentet.

Polisen uppmanade folk att hålla sig borta från områden i centrala London, som till exempel Parliament Square, Whitehall, Westminster Bridge och Lambeth Bridge. Extra poliser placeras ut runt om i London och allmänheten uppmanas till fortsatt vaksamhet.

Sjukvårdspersonal vårdade minst tio skadade på plats i väntan på ambulanshelikoptrar.

En kvinna drogs upp ur floden Themsen med allvarliga skador, enligt Reuters.

Såvitt känt är inga finländare drabbade, uppger UM och den finska ambassaden i London.