På plats i riksdagen är då Hans Frantz, styrelseordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt, riksdagsledamot Joakim Strand och centralsjukhusets huvudförtroendeman Kim Berg.

– Jag tror att det är riksdagens talman som tar emot oss klockan 10. Jag gissar att det går ganska snabbt, kanske på en kvart, säger Berg.

Enligt Berg planerar man också att bjuda in medierna för att öka uppmärksamheten kring frågan – och förhoppningsvis också pressen på politikerna att behandla ärendet så fort som möjligt.

– Vi vet ännu inte när det tas upp till behandling. Men vårt mål är att det sker i samband med att riksdagen behandlar de övriga lagarna kring vårdreformen efter kommunalvalet – det här påverkar ju helheten, säger Berg.

– Det var också därför vi slutade samla in namn då vi gjorde så att de ska hinna ta upp det före semestrarna. Och med tanke på hur många namn vi fick på kort tid tycker man ju att de inte kan lämna det här till efter sommaren.

Medborgarinitiativet för Vasa centralsjukhus startades den 25 januari och redan den 11 februari hade man fått in de 50 000 namn som krävs för att ärendet ska tas upp i riksdagen. Namninsamlingen avslutades i början på mars och den 8 mars körde Kim Berg ner till Befolkningsregistercentralen i Helsingfors med 18 lådor medborgarinitiativsblanketter, totalt 69 158 namn.

Beskedet var då att det tar ungefär två månader att räkna, granska och godkänna namnteckningarna.

Zoom

Kim Berg körde 18 lådor fyllda med underskrifter för medborgarinitiativet till Helsingfors den 8 mars. Foto: Privat