Bland moderata företrädare i landet, som TT talat med inför den stora sammankomsten med kommun- och landstingsfolk i Karlstad, talas det om oklarhet och osäkerhet om partiets politik och utspel och väg framåt. Men förväntningarna är stora på vad Kinberg Batra ska komma med i sitt tal på lördagen.

– Det känns bra, det är ett viktigt tillfälle att samla ihop många moderater och för att staka ut kursen för vart vi är på väg, säger Kinberg Batra till TT.

Hon lovar inte så många konkreta reformbesked.

Stöd av SD

– Det är mer riktningen som är det viktiga, det har funnits berättigade frågor ända sedan valet om vad vår uppgift är nu och hur vi förtjänar förtroende för en regering,

Trots opinionsras, beskrivningar av Moderaterna som ett parti i fritt fall och kommentarer om att partiledaren själv bidrar till det genom otydlighet och snabba kursändringar, säger hon sig inte ha funderat på att lämna sin post.

– Nej, internt känns det väldigt starkt, nu är det debatten om Sverige som vi ska föra, ännu bättre, säger hon.

Det som verkar ha haft störst betydelse för M-raset i år är partiledarens överraskande presskonferens den 19 januari om att M inte längre tänker avhålla sig från att samtala med Sverigedemokraterna (SD), och vill gå fram med en Alliansbudget och ta stöd av SD för att fälla regeringens budget.

– Vi har fått reaktioner, även negativa. Absolut. Men syftet med beskedet var att vara tydlig med vad vi står för och nu ser jag fram emot att tala om innehållet i det vi står för.

På frågan om vad hon trodde skulle hända i opinionen för M, när hon gav beskedet, säger hon att hon hade räknat med reaktioner på kort sikt.

Vara glasklar

– Men syftet är att vara glasklar om att Moderaterna är beredda att ta ansvar i regeringsställning med Alliansen, men det är uteslutet att där ta in vare sig Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet.

Den nedåtgående opinionstrenden fanns redan före SD-beskedet, argumenterar hon.

– Den utvecklingen ville jag bryta, i den fanns osäkerhet om vi menar allvar, om vi är beredda att stå för vår politik och varför Alliansen inte gör mer. Därför har jag sagt att jag vill att vi lägger en gemensam alliansbudget och jag tycker inte att vi ska avstå från att lägga förslag av rädsla för hur andra partier röstar. Det är beskedet.

Lite besvärande för Moderaterna är att, om trenden håller i sig, att SD och Centerpartiet snart är på samma nivå.

– Det är valdagen som räknas. Alliansens problem som helhet är att vi inte har lyft tillsammans.