I maj i fjol stormade det rejält om de fem vattenskotrar som Åland Post köpt in för att användas när stora kunder som bolaget packar åt kom på besök.

Priset för de nya skotrarna var 40 000 euro.

Orsaken till att de köptes var, enligt vd Henrik Lundberg, att det var svårt att hyra vattenskotrar för de fyra–fem veckor i maj och juni som var aktuella.

Att hyra vattenskotrar utifrån hade kostat 30 000 euro.

Men många ålänningar är inte alls förtjusta i vattenskotrar och de nya skotrarna blev snabbt en snackis som spreds också utanför Ålands gränser.

Frågor ställdes om hur vattenskoterköpet rimmar med Åland Posts miljöpolicy med bland andra Östersjöfonden och Ålands Natur & Miljö som sponsorpartners.

Skoterköpet kopplades också ihop med de samarbetsförhandlingar som hölls tidigare under våren och som berörde två tjänster. Ingen behövde dock sägas upp.

Sålda till nytt bolag

Nu har alltså alla fem vattenskotrar sålts.

– En åländsk firma har köpt dem så de stannar på Åland, säger Henrik Lundberg.

Köparen jobbar som försäljningschef på Åland Post men han är inte medlem i ledningsgruppen.

– Försäljningen var ett ledningsbeslut som styrelsen informerades om.

Vad fick köparen betala?

– Priset var naturligtvis mycket lägre än det vi köpte skotrarna för.

Varför såldes skotrarna bara ett år efter inköp?

– Det har hänt oss två gånger sedan 2004 att vi har drabbats av ohemul publicitet. Första gången var när vi stängde postkontoret i post- och tullhuset i Eckerö och folk demonstrerade utanför lagtinget. Andra gången var när vi köpte vattenskotrarna och då tänkte vi "okej, vi säljer dem".