Terrorforskaren Magnus Ranstorp beskriver attacken i London som spontan.

– Att plöja ner människor och sedan springa in mot parlamentet är en väldigt impulsiv, nästan oplanerad terrorattack, säger han.

Storbritanniens strikta vapenlagar och kontroll över ingredienser som kan användas i sprängmedel är bidragande orsaker till att den misstänkte terroristen använde ett fordon och kniv i sin attack, tror Magnus Ranstorp, som leder terrorforskningen vid Försvarshögskolan i Sverige.

Årsdag för Brysselattacken

Attacken har flera element som bland annat al Qaida, och senare IS, uppmanat till. Dels att använda det du kan komma över som vapen, dels attackera uniformerad personal och dels att attackera maktcentrum, i det här fallet parlamentet.

– Men det fanns ingen chans att han skulle ta sig in i parlamentet med de vapen han hade. Det har olika lager av säkerhet. Även om man tar sig igenom ett så finns förstärkningar som gör att man inte kommer så mycket längre, säger Ranstorp.

Dådet skedde på årsdagen av Brysselattacken.

– Det är inte så ofta det sker attacker som motiveras av det. I så fall borde det ha skett i Belgien. Jag tror inte att det fungerar på det sättet. Självklart kan man ha valt det bara för att amplifiera effekten av attacken, men det är svårt att säga utan att veta den exakta identiteten på personen, säger Ranstorp

"Extremt duktiga"

Ranstorp beskriver Storbritannien som i framkant när det gäller terrorbekämpning. Britterna har en stark kontroll på vilka som reser in och ut ur landet, med många övervakningskameror som kan användas för ansikts- och nummerskyltsigenkänning, liksom beväpnade motorcykelpoliser som på några minuter kan gå till motattack mot en förövare i London.

Rutiner och ansvarsfördelning är också tydliga vid en attack.

– De som leder den polisiära insatsen och utredningen är extremt duktiga på det här, säger Ranstorp.