E-postmeddelandena kan tolkas som försök till påtryckningar, anser ONM. Sipilä svarade inte i riksdagen på torsdagen direkt på frågan om han försökte påverka Yles rapportering. Men han anser fortfarande att han borde ha blivit hörd i Yles Terrafamerapportering. ONM uppgav i sitt beslut i februari att Yle inte behövde höra Sipilä före publiceringen.

– Jag framställde mitt krav att jag borde ha blivit hörd i nyheten där man kom med ganska tuffa påståenden, säger Sipilä.

Enligt ONM:s beslut i februari var nyheten negativ för Sipilä men inte för negativ och därför behövde man inte höra honom innan den offentliggjordes. Dessutom citerades Sipilä när han gav kommentarer i samma fråga till ett annat massmedium.

I Yles nyhet berättade man om Sipiläs kopplingar till företaget Katera Steel som levererar transportörer till Terrafame. Statsministern intervjuades inte i nyheten.

Sipilä anser att man i Yles nyhet framställde att han skulle ha gynnat sina släktingar.

ONM fällde och friade Yle

ONM fällde Yle på torsdagen för att ha överlåtit den journalistiska beslutanderätten till en utomstående i samband med rapporteringen om Terrafame.

Däremot friade ONM Yle på en annan punkt. Nämnden anser att Yle inte bröt mot de journalistiska reglerna när bolaget gjorde ändringar i nyheten om Terrafame. ONM ansåg att Yle visserligen meddelat på ett osammanhängande sätt om ändringar i texten men att det inte fanns några fel i vare sig texten eller underrubriken. Sipilä har tidigare upprepade gånger beskyllt Yle för felaktigheter.

Det största oppositionspartiet SDP:s ordförande Antti Rinne säger att han inte var särskilt överraskad över ONM:s beslut.

– ONM tog modigt ställning, även om det var efter omröstning, säger Rinne.

ONM behandlade ärendet i sju timmar och beslutet om att fälla Yle kom efter omröstning om slutade 6–6. Ordföranden Elina Grundströms röst avgjorde.

Bra för Yles anställda

Yles programarbetares huvudförtroendeman Jyrki Saarikoski tycker ONM:s beslut är bra för de anställdas del. Han tycker det bringar klarhet i läget.

– Beslutet understryker att statsminister Sipilä helt klart och drastiskt försökt påverka innehållet i Yle, säger Saarikoski.

ONM anser att Yle även i viss mån gav efter för påtryckningarna.

– Det är bra att man säger det så här klart och att det kommer från ONM, säger Saarikoski.