Centerorganet Suomenmaa anser att beslutet och hur det kom till väcker många frågor. Beslutet fattades med rösterna 6–6 varefter ordföranden Elina Grundströms röst avgjorde. Suomenmaa fäster uppmärksamhet vid att såväl Grundström som en annan pressrepresentant i ONM (Juha Honkonen) tidigare har varit chefredaktörer för Vihreä Lanka (som till stor del ägs av De gröna).

Suomenmaa skriver att det är befogat att fråga om de tidigare chefredaktörernas politiska preferenser påverkade ONM:s beslut.

HS: Rör statsministerns agerande 

Helsingin Sanomat skriver däremot i sin ledare att ONM tog ställning till hur det är lämpligt för statsministern att agera i förhållande till medierna. Med tanke på alla medier i Finland är det viktigt att ONM försöker utreda statsministerns försök att påverka redaktionen, konstaterar HS.

För såväl medierna som politikerna är det enligt tidningen just nu särskilt viktigt att förtroendet för dem kan bevaras när medierna angrips i USA och många europeiska länder. Helsingin Sanomat påminner om att Finland är ett av de ledande länderna vad gäller pressfriheten och det är något som också politikerna bör hålla fast vid.

Tidningen anser att ONM:s beslut ytterligare betonar betydelsen av den utredning av Yles oberoende som nu görs.