Debatten behövs för att på nytt legitimera EU och ge unionen ett politiskt stöd. Därför måste debatten föras så att medborgarna deltar.

– De länder som inte för den här debatten kommer få problem med legitimiteten, säger Katainen.

Han säger att man ofta får höra att EU borde se sig i spegeln, men undrar vem det är man menar.

– När premiärministrar säger det menar de någon annan än sig själva. När parlamentariker säger det menar de någon annan än sig själva.

Det är ändå medlemsländerna som fattar besluten. EU-kommissionen är bara ett arbetsredskap, säger Katainen.

Försvarar liberala värderingar

För två veckor sedan lade EU-kommissionen fram ett dokument om unionens framtid som debattunderlag. Dokumentet innehåller fem olika utvecklingsvägar.

– Jag hoppas att debatten snarare förs om innehållsfrågor än om tekniska lösningar, säger Katainen.

Själv menar han att EU nu borde jobba för att fördjupa försvarssamarbetet och valutaunionen, stoppa klimatförändringen, utveckla handelspolitiken och försvara de europeiska liberala värderingarna.

Katainen är oroad för att Polen och Ungern inte verkar värdera rättsstatsprincipen och pressfriheten särskilt högt.

– Debatten om de grundläggande värderingarna måste föras på nytt. Har ett parti som fått majoritet i val rätt att skrota pressfriheten? säger Katainen.

Han är också orolig för att falska nyheter vinner terräng och fiktion blandas med fakta.

– Det som verkligen oroar är att det blivit salongsfähigt att ifrågasätta människovärdet.

Budgethål


Förutom EU:s framtid måste medlemsländerna också tänka på pengar när Storbritannien lämnar unionen. Det blir nämligen ett stort hål i budgeten.

– Om medlemsländerna vill hålla samma nivå på budgeten måste någon betala mer. Det är helt klart att någon kommer att förlora ekonomiskt. Det franska presidentvalet är också ett orosmoment. Om Marine Le Pen blev vald skulle det vara en större chock än Storbritanniens EU-utträde. Det skulle på ett annat sätt aktualisera frågan om vad som händer med EU, säger Katainen.