Enligt polisen var den misstänkta gärningsmannens födelsenamn Adrian Russell Ajao. I torsdags namngavs han som Khalid Masood, men enligt polisen använde han också flera andra namn.

Han var född i Kent på juldagen 1964 och växte upp i staden Rye på den engelska sydkusten.

Enligt obekräftade uppgifter i brittiska medier är Masood en trebarnspappa som har jobbat bland annat som lärare i engelska. Det var också det yrke som Masood uppgav i Birmingham när han hyrde den bil som han använde i attacken.

Enligt tidningen Sun bodde Masood på olika adresser i England under årens lopp och arbetade i tolv år på ett företag för städkemikalier. Han arbetade som engelsklärare först i Saudiarabien där han bodde 2005–2009. Senare hade han lärarjobb också genom en egen firma i Birmingham.

Masood var dömd för flera brott. Under åren 1983–2003 dömdes han bland annat för misshandel och ordningsbrott. År 2000 fick han en dom på två års fängelse.

Också underrättelsetjänsten MI5 var en kort tid intresserad av Masood men slutade följa honom eftersom man inte såg honom som något allvarligt hot.

"Som vem som helst"

Natten före attacken bodde Masood på ett hotell i Brighton på sydkusten.

– Han var mycket vänlig: skrattade, skämtade och berättade om sin familj i Birmingham. Det här är väldigt chockerande: han var som vilken gäst som helst, säger hotell Preston Parks direktör Sabeur Toumi till Sky News.

En granne som intervjuas i brittiska medier säger att Masood var trebarnsfar och mycket religiös.

– Han var en trevlig kille. Jag brukade se honom när han arbetade i trädgården, säger Iwona Romek till Birmingham Mail.

Enligt de senaste uppgifterna dog fyra personer plus attentatsmannen i terrorattacken. Cirka 30 personer fördes till på sjukhus. Åtminstone en av dem har livshotande skador.

Polisen har hittills anhållit nio personer för eventuella kopplingar till attacken.

Extremistorganisationen IS tog på torsdagen på sig skulden för attacken via sin propagandabyrå Amaq. (FNB–AFP)