Det var i Rom för 60 år sedan som sex länder skrev under Romfördragen som skapade den Europeiska ekonomiska gemenskapen. Europa hade länge varit krigshärjat och man hoppades att ekonomiskt samarbete skulle vara ett sätt att få slut på krigen.

På lördagen skålar EU-ledarna med prosecco och minns det förgångna, några officiella diskussioner finns inte på programmet.

Men i Rom ska man skriva under en deklaration om en gemensam vision för de kommande åren. Innehållet har man förhandlat om före festen. 27 EU-länder har diskuterat EU:s framtid utan Storbritannien ända sedan landet i juni folkomröstade om att lämna EU.

Enigheten har naggats i kanterna av att Polen och Grekland lämnat in reservationer mot den redan kortfattade texten.

Demonstranter vill att EU förnyas

Samtidigt som ledarna skålar i Palazzo dei Conservatori samlas EU-positiva folkrörelser och politiska grupper till en egen fest.

Arrangörerna väntar sig att upp till 10 000 personer kommer att tåga genom det historiska centrumet i Rom.

– Vi vill sammanföra alla sådana aktörer som stödjer ett demokratiskt, öppet och rättvist EU, sade Petros Fassoulas, ledare för nätverket European Movement, i Rom på fredagen.

Andra ordföranden för Europas gröna, Monica Frassoni, tycker att 60-årsjubileet är en stor fest för EU trots unionens alla brister.

Bland de EU-positiva marscherar också många federalister och lite mer moderata aktörer. Frassoni säger att det gemensamma budskapet är att EU fortfarande är viktigt och att unionen bör utvecklas.

– Den största utmaningen är att övertyga människorna om att det enda alternativet inte är att montera ner EU utan att dess verksamhet också kan förbättras.

Syftet med Europamarschen är enligt arrangörerna att påminna om att EU:s framtid inte bestäms enbart bakom stängda dörrar. Meningen är att vädja för att länderna hålls ihop och inte hemfaller åt att endast driva sina egna ärenden.

Finland vill att alla följer reglerna

EU-ledarna träffas i samma sal där Romfördragen skrevs under 1957 av EU:s grundare Belgien, Tyskland, Frankrike, Italien, Luxemburg och Nederländerna.

I deklarationen som ges nu räknar man upp vad EU har fått till stånd, vilka utmaningar unionen står inför och vad som borde göras.

Framtidsvisionen går ut på att länderna går framåt tillsammans men att man ibland också måste godkänna att framstegen sker i olika takt. Otakten är också det stora frågetecknet i deklarationen. Hittills har länderna hållit strikt fast vid att man för att hålla sig enig måste förbinda sig vid samma reformer.

Konflikterna mellan medlemsländerna har ändå lett till att unionen dras framåt med de snabbaste som motor. Det här sker utan att man tummar på grundfördragen och så att alla medlemsländer har möjlighet att anamma reformerna senare.

På Finlands önskan innehåller deklarationen en punkt om att medlemsländerna ska följa de gemensamma reglerna. Enligt deklarationen blir EU ännu starkare genom att vara enigt, solidariskt och följa reglerna.