Steriliseringen var ett krav vid könskorrigering som Sverige avskaffade den 1 juli 2013. När transpersoner nu ska få ersättning ses det som positivt.

– Som grund är det fantastiskt, Sverige skulle bli först i världen att ge ersättning till den här målgruppen. Så det är unikt och ett väldigt välkommet erkännande av de övergrepp som staten har gjort mot den här målgruppen, säger Frida Sandegård, förbundsordförande på RFSL.

I Finland är sterilisation fortfarande en av förutsättningarna för att man officiellt ska få korrigera sitt kön.

Cirka 600 personer

Lagförslaget, som ska ut på remiss på måndag, innebär att de som tvångssteriliserats vid en könskorrigering mellan 1972 och 2013 ska kunna få 225 000 kronor i ersättning av staten. För att ha rätt till kompensation ska personen ha ansökt om könsbyte under den perioden och fått ansökan beviljad. Regeringen uppskattar att omkring 600 personer kommer att söka.

– Vi vill markera att kravet på sterilisering tycker den här regeringen var fel. Det är ett synsätt som inte stämmer överens med dagens syn och därför vill vi betala ut den här ersättningen till de som steriliserades under de här åren, säger folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Han säger att det är enkelt att styrka vem som kan söka ersättning och att proceduren ska vara lätt att genomgå.

– Vi ska göra processen så enkel som möjligt så tanken är inte att det ska vara några långdragna utredningar.

Nöjer sig inte

Men RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, anser att beloppet är för lågt och vill se en ersättning på 300 000 kronor eftersom kränkningen varit så pass grov.

Gabriel Wikström tror att remissinstanserna kommer att nöja sig med den föreslagna siffran, där man utgått från ett tidigare ersättningsbelopp från år 2000 på 175 000 kronor och räknat upp det till dagens penningvärde.

Medan Wikström beskriver ersättningen som "en slags upprättelse" för de drabbade menar RFSL att så aldrig kan bli fallet.

– Ersättningen är ju ett erkännande av övergreppet från staten, men det är snarare ett erkännande än en upprättelse för det går ju inte att helt kompensera de skador som har skett, där en del önskat men nu aldrig kan få biologiska barn, säger Frida Sandegård.