Rätt många äldre, men också flera riktigt unga kandidater tävlar om de 27 platserna i Kronobys fullmäktige. Förhållandevis flest unga kandidater har Kristdemokraterna, där tre av de nio kandidaterna är under 30 år.

Väljarna i Kronoby brukar av tradition rösta på en kandidat från den egna kommundelen. I valet 2012 ställde nio kandidater upp för SFP i Kronoby kommundel – åtta av dem blev invalda. Den här gången är kampen om rösterna betydligt hårdare med totalt 27 kandidater från kommundelen.

I Nedervetil är förhållandet rakt motsatt. I kommunalvalet 2012 var 26 av 66 kandidater från kommundelen. Nu ställer 16 kandidater från Nedervetil upp och av dem finns tolv på Pro Kronobys lista.

Pro Kronoby har lockat kandidater som tidigare ställt upp för SFP, Centern och SDP, men det finns också många helt nya namn bland de 28 kandidaterna. Landskapsfrågan är det som förenar kandidaterna på Pro Kronobys lista och alla som svarat på ÖT:s valtest är helt eller delvis för ett landskapsbyte.

En femtedel av alla kandidater i Kronoby är över 60 år, medan nio är under 30. Charlotte Sabel, som ställer upp för SFP, är yngst med sina 18 år.

– Jag är intresserad av kommun­politiken och ställde upp när jag blev tillfrågad av Svensk Ungdom. Det stod och vägde mellan KD och SFP, men eftersom SU frågade valde jag SFP, säger Sabel.

Charlotte Sabel studerar till närvårdare i Vasa och sitter med i Yrkesakademins direktion. Eftersom hon rest en hel del under den senaste tiden har hon inte följt med kommunpolitiken i hemkommunen så flitigt, men både landskapsfrågan och integrationen av människor i samhället intresserar.

– Jag känner mig inte redo att ut­tala mig om ett eventuellt landskapsbyte i det här skedet, men det blir spännande att se hur frågan utvecklas, säger hon.

En sak torde vara klar redan på förhand när det gäller kommunalvalet i Kronoby och det är att antalet partier i fullmäktige blir färre. Centern har inga kandidater i årets val och SDP ställer upp endast en kandidat.

Fullmäktige i Kronoby

  • Kommunfullmäktige i Kronoby har 27 platser.
  • I dag fördelas platserna så att Svenska folk­partiet har 20 platser, Social­demokraterna 3 platser, Centern 2 och Krist­demokraterna 2 platser.
  • 16 av ledamöterna är män och 11 kvinnor.