Skidskyttarnas sprinttävling var 7,4 kilometer lång och Mäkäräinen missade bara ett skott – det första i liggande skytte. De övriga nio skotten satt där de skulle och FM-guldet bärgades med tiden 18.40,6.

Silvermedaljören Laukkanen missade tre skott och var en dryg minut efter Mäkäräinen.

Mäkäräinen blev omringad av entusiastiska fans efter segern.

– Att det är mycket folk är framför allt bra för grenen. Och här finns ju också andra än jag och Mari. Ännu i början av 2010-talet var det här rena byatävlingarna, säger Mäkäräinen om hur FM-medaljerna är mer svårtagna än tidigare.

Hon gjorde sin sista tävling för säsongen, som gav ett VM-brons och en tredjeplats i världscupen, men också innehöll en del totalfloppar. Speciellt det stående skyttet har ställt till med rejäla problem, vilket till viss del ska ha berott på att Mäkäräinen gjorde ganska stora ändringar på sitt gevär.

– Liggande har jag haft högre procent än någonsin, säger hon.

Laukkanens uppladdning för loppet blev helt annorlunda än vad hon är van med. Många ville gratulera för de överraskande segrarna i världscupen.

– Det är sällan man får 300 grattis inför en tävling. Det var ganska svårt att ladda om för loppet, säger Laukkanen.

Hon tycker att just laddningen inför loppen varit svår – formen har ofta varit lika bra som när hon vann de två tävlingarna i Holmenkollen. Där får hon medhåll av Mäkäräinen.

– Jag har länge sett Mari som en bättre idrottare än vad resultaten i världscupen visat, säger Mäkäräinen.


Grönman etta

I herrarnas sprint gick guldet till Tuomas Grönman, som missade två skott och slog tvåan Ahti Toiviainen med 10,8 sekunders marginal. Förhandsfavoriten Olli Hiidensalo missade fyra skott och fick nöja sig med brons.

Grönman var bästa finländare i herrarnas världscup i år med sina 31 poäng. FM-guldet var hans första och han siktar högt i fortsättningen.

– Jag satsar för fullt på skidskytte. OS är målet för nästa år, säger Grönman.