I Finland ordnas förtidsrösningen i kommunalvalet bland annat i kommun- och stadshus, bibliotek och i köpcentrum. Det går att förtidsrösta i så gott som varje kommun, men öppettiderna vid förtidsröstningsställena varierar.

Om man väljer att förtidsrösta kan man ta sig till vilken vallokal som helst men på valdagen kan man bara rösta på det röstningsställe som uppges i röstanmälan som skickats hem per post. Alla förtidsröstningsställen, adresser och öppettider hittar du här.

Man kan bara rösta på en kandidat som ställer upp i den egna kommunen. Det man kan komma ihåg är att alla kommunernas kandidatlistor finns på alla röstningsställen, men i valbåset finns bara kandidatlistorna för den kommun där förtidsröstningsstället ligger.

Det viktigaste är att ta med sig ett identitetsbevis med foto, till exempel pass, id-kort eller körkort när man ska rösta.

Allmänna förtidsröstningsställen utomlands är de finska beskickningar och deras verksamhetsställen som har bestämts genom statsrådets förordning. 

Utomlands pågår förtidsröstningen mellan den 29 mars och första april men många förtidsröstningsställen är öppna en kortare tid. Alla förtidsröstningsställen utomlands hittar du här.

På Justitieministeriets YouTube-kanal finns flera videor på lättläst språk och teckenspråk om hur det går till att rösta.

Mer information om valet, datum, tider och mycket mer finns på Justitieministeriets valwebbplats. 


I regionen finns följande allmänna förtidsröstningsställen:

Vasa:
Medborgarinfo i Vasa stadsbibliotek, Visit Vasas torginfo, Brändö bibliotek, Variska bibliotek, Samserviceenheten i Lillkyro, Tritonia vid Vasa universitet, K-market i Sundom, Citymarket i Stenhaga, S-Market i Gerby, K-Supermarket i Roparnäs, Prisma, K-Supermarket Wasa på Klemetsögatan.

Korsholm:
Ämbetshuset och Korsholms bokbuss. I dag är bokbussen vid Veikars skola, flera platser i Toby, vid Helsingby skola, Tölby-Vikby skola, på Söderfjärdsvägen, i Tölby och Karkmo. I morgon är bokbussen i Karperö, vid Kuni-Vassor skola, Böle daghem, i Östra Vallvik, Österhankmo och Petsmo.

På måndag nästa vecka är bokbussen i Karperö, Norra och Södra Vallgrund, Sommarösund, Karlsö, Brändövik, Söderudden och Björköby. På tisdag är bokbussen i Kvevlax, Västerhankmo, Petsmo, Karperö, Kalvhom, Jungsund, Norrskat, Köklot, Grönvik, Iskmo och Singsby.

Malax:
Kommungården, Bergö bibliotek, Petalax bibliotek, Övermalax skola.

Korsnäs:
Kommungården.

Vörå:
Kommungården, Förvaltningshuset i Oravais, Maxmo bibliotek.

Nykarleby:
Stadsbiblioteket, Munsala bibliotek, Jeppo byrå.

Närpes:
Stadshuset i Närpes, Övermark bibliotek, Pörtom bibliotek.

Kristinestad:
Samservicepunkten, Lantbruksbyrån i Lappfjärd.

Kaskö:
Stadsbiblioteket.

Jakobstad:
Stadsbiblioteket.

Karleby:
Stadshuset, Kelviå kommundelskontor, Lochteå bibliotek, Ullava kommundelskontor.

Kronoby:
Kommungården, Biblioteket i Nedervetil, Terjärv bibliotek.

Larsmo:
Huvudbiblioteket i Holm.

Pedersöre:
Kommungården i Bennäs, Överesse bibliotek, Purmo bibliotek.

Alla kommuners förtidsröstningsställen med datum och öppethållningstider hittar du här

Kommunalvalet 2017

  • Det man väljer är ledamöter till kommunernas fullmäktige och deras ersättare. I början av 2017 finns det 295 kommuner i fastlandet och 16 kommuner i landskapet Åland.
  • I hela landet väljs totalt 8999 fullmäktigeledamöter. De nya fullmäktige börjar den 1 juni 2017.
  • Förtidsröstningen inleds onsdagen den 29 mars. Sista dagen att rösta i förtid är tisdagen den 4 april.
  • Utomlands ordnas förtidsröstningen den 29 mars–1 april.
  • Valdagen är söndagen den 9 april. Vallokalerna är öppna klockan 9–20.
  • Mera information om valet finns på Justitieministeriets webbplats: www.vaalit.fi.
  • Man kan också få gratis telefonservice om valet, på numret 0800-94771.